Nederlandse gezinnen stelden hun zomervakantie in 2020 massaal uit. Voornaamste reden hiervoor waren de strenge regels die destijds van kracht waren. Toen een vakantie in de zomer van dit jaar weer mogelijk werd, bleef een grote groep huishoudens alsnog thuis. De onzekerheid over een mogelijke nieuwe uitbraak en het feit dat met name tieners nog niet gevaccineerd waren, deden mensen twijfelen over een vakantie naar het buitenland. Inmiddels is er meer mogelijk! Zelfs de Verenigde Staten hebben hun grenzen weer geopend voor de Europese toerist. Doordat het vakantiegeld door veel mensen is opgepot in de afgelopen twee zomers, is er nu meer budget voor een verblijf in een luxe hotel met jacuzzi op de kamer. Overigens wordt zo’n luxe hotel niet altijd in het buitenland gezocht. Ook veel gezinnen nemen het er juist in Nederland van!
Herfstvakantie voor veel mensen hét moment om op vakantie te gaan
De afgelopen herfstvakantie was het eerste moment, waarop ook tieners zich hadden kunnen laten vaccineren. Daarbij werden de maatregelen in die periode versoepeld. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Voor veel gezinnen het moment om de zomervakantie in te halen. Men koos voor een autovakantie naar de Ardennen, of bijvoorbeeld een zonvakantie met het vliegtuig in Zuid-Europa. Met name de Zuid-Europese eilanden als Tenerife en Madeira waren hierbij populair. Deze eilanden bieden nagenoeg een garantie op mooi weer. Ook in de herfstperiode. Luchthaven Schiphol meldde tijdens de herfstvakantie dat er naar verwachting zo’n twee à drie miljoen reizigers over de luchthaven bewogen in deze twee weken. Dat aantal ligt veel hoger dan het aantal reizigers een jaar eerder.
Zomer viel erg tegen in Nederland
Het is niet voor niets dat men de herfstvakantie gebruikte om de zon op te zoeken of een luxe vakantie in eigen land te boeken. De Nederlandse zomer viel behoorlijk tegen. Daar waar het weer in de zomer van 2020 best redelijk was. Dat de zomer tegenviel valt voornamelijk terug te zien aan het aantal zomerse dagen. Van een zomerse dag spreekt men, wanneer de temperatuur op minimaal 25 graden Celsius ligt. Dat gebeurde in juli slechts vier keer. Daar waar het aantal zomerse dagen een jaar eerder op negen lag in diezelfde maand. Ook de grote hoeveelheid neerslag maakte dat men niet te spreken was over het weer in Nederland.
Vakantie in eigen land populair dit jaar
Ondanks het tegenvallende weer kozen veel gezinnen, net als een jaar eerder, voor een vakantie in eigen land. Ze kampeerden op de camping, of zochten een comfortabel hotel op in een stad. Nederlandse campings hopen dat deze trend aanhoudt en men zich volgend jaar zomer opnieuw op de campings in eigen land meldt.