Nieuws

Hoe kun je een steentje bijdragen aan het milieu?

0

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp vandaag de dag. Nu klimaatverandering steeds meer merkbaar is door warmere zomers en hevige regenbuien, is het belangrijk dat we allen proberen onze eigen CO2 voetafdruk te verminderen. Maar vind jij het soms lastig om erachter te komen wat jij kunt doen? Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet hoe jij een steentje bij kan dragen aan het milieu.

Fietsen

Wij als Nederlanders weten niet beter, want we zijn er allen mee opgegroeid. Fietsen is een groot onderdeel van onze cultuur, maar daarnaast ook nog eens de meest milieuvriendelijke optie. Probeer dus allereerst simpelweg vaker te fietsen! Vooral met lekker weer kan het ontzettend fijn zijn om ergens naartoe te fietsen in plaats van naartoe te rijden met de auto. Laat de eerstvolgende keer de auto staan en probeer je boodschappen met de fiets te doen.

Regenton

Gebruik jij op dit moment schoon water om je planten water te geven, of om je ramen mee te zemen? Dit is natuurlijk zonde voor zowel jouw portemonnee als voor het milieu, omdat je hier ook makkelijk regenwater voor kunt gebruiken. Door een regenton kopen vang je namelijk gemakkelijk regenwater op en kun je dit hergebruiken voor dit soort zaken. Wist je dat je een regenton ook kunt aanpassen op jouw smaak? Je kunt zelfs een regenton kiezen die past bij de stijl waar jij je tuin naar hebt ingericht. Of je nou een grote of kleine regenton wilt aanschaffen, met zwarte of okergele accenten, het is allemaal verkrijgbaar.

Vlees

Misschien wel één van de meest voor de hand liggende manieren om je CO2 voetafdruk te verminderen is door je vleesconsumptie te verminderen. Nu horen we je denken: maar moet ik dan die heerlijke biefstuk laten liggen? Daar hebben wij een kort en krachtig antwoord op, want dat hoeft namelijk niet per definitie. Toch is het wel verstandig om bewuste keuzes te maken als het jouw vlees consumptie betreft. Probeer dus niet elke dag, maar slechts een paar keer per week vlees te eten. Waarschijnlijk geniet je dan nog meer van dat ene biefstukje.

Plastic

Misschien wel de grootste boosdoener voor het milieu is het overmatig gebruik van plastic. Dit komt omdat plastic gemaakt wordt van natuurlijke gassen en oliën dat een behoorlijke CO2 uitstoot met zich meebrengt. Door jouw plastic verbruik te minderen maak jij daarom ook jouw persoonlijke CO2 voetafdruk veel lager. Je kunt natuurlijk ook plastic recyclen, maar toch belandt veel hiervan alsnog helaas in de oceaan. Kijk dus kritisch naar je dagelijkse boodschappen en bekijk of je sommige producten niet eventueel kunt aanschaffen zonder plastic te consumeren. Denk bijvoorbeeld aan shampoo dat je tegenwoordig ook zonder plastic verpakking kunt aanschaffen.

Energie

Van wat voor energiebron maakt jouw woning gebruik? Overweeg om af te stappen van fossiele brandstoffen, maar om zonne-energie te overwegen als alternatief. Niet alleen draagt het positief bij aan jouw CO2 voetafdruk, ook zorgt het op lange termijn voor een lagere energierekening. Met de stijgende energieprijzen van tegenwoordig is dit een extraatje dat mooi meegenomen is!

Hypotheken: verschillende soorten in Nederland

Previous article

Tiny Houses: de kleine woningen met een grote impact

Next article