Huis

Hypotheken: verschillende soorten in Nederland

0

Hypotheken zijn een belangrijk onderdeel van het financieringssysteem in Nederland. Ze worden gebruikt om een huis of andere onroerende zaken te kopen. Er zijn verschillende soorten hypotheken beschikbaar en het is belangrijk om de verschillen te kennen voordat je een beslissing maakt over welke hypotheek het beste bij je past. Maak hiervoor zeker een afspraak bij een hypotheekadviseur. Deze kan je precies vertellen hoe het allemaal werkt. 

De basis van een hypotheek

Voordat we ingaan op de verschillende soorten hypotheken, is het belangrijk om te begrijpen hoe een hypotheek werkt. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere financiële instelling om een huis of andere onroerende zaken te kopen. Het onroerend goed dient als onderpand voor de lening. Als je de lening niet kunt terugbetalen, kan de bank het onroerend goed verkopen om het geleende bedrag terug te krijgen.

De looptijd van een hypotheek

Een hypotheek heeft een vastgestelde looptijd, meestal variërend van 15 tot 30 jaar. Tijdens deze periode betaal je maandelijks aflossingen en rente op het geleende bedrag. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost en heb je volledige eigendom over het onroerend goed.

Soorten hypotheken in Nederland

Er zijn verschillende soorten hypotheken in Nederland, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten hypotheken. Het is sowieso aan te raden om eerst eens in gesprek te gaan met een deskundige van Univé om te kijken wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. 

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is de meest voorkomende soort hypotheek in Nederland. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Het bedrag dat je aflost, neemt elke maand af en de rente neemt daardoor af. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is vergelijkbaar met een lineaire hypotheek, maar de hoogte van de maandelijkse aflossing blijft hetzelfde gedurende de hele looptijd. Hierdoor betaal je in het begin meer rente en aan het einde meer aflossing.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten lager dan bij een lineaire of annuïteitenhypotheek, maar je betaalt aan het einde van de looptijd nog steeds het volledige bedrag van de hypotheek. Hierdoor is het risico op verlies van je onroerend goed groter als je de hypotheek niet kunt terugbetalen.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een combinatie van een spaarrekening en een hypotheek. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan je spaarrekening en een vast bedrag aan rente op je hypotheek. Het geld op je spaarrekening wordt gebruikt om de hypotheek aflossing te betalen aan het einde van de looptijd. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten lager dan bij andere soorten hypotheken, maar je moet zelf zorgen voor voldoende spaargeld om de hypotheek aflossing te kunnen betalen.

Alle voordelen van rolluiken op een rijtje

Previous article

Hoe kun je een steentje bijdragen aan het milieu?

Next article