Nieuws

Wat zijn de verschillen tussen Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH)?

0

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH) zijn twee populaire cryptocurrencies die in het leven zijn geroepen als alternatieven voor Bitcoin (BTC). Litecoin kopen kan op de meeste cryptoplatformen. Litecoin is een van de oudste cryptocurrencies en werd gelanceerd in 2011, maar twee jaar nadat Satoshi Nakamoto Bitcoin creëerde. Litecoin gebruikt een iets ander Proof-of-Work consensusmechanisme dan Bitcoin en het heeft ook een snellere transactietijd.

Wat is Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash komt minder voor op cryptoplatformen, maar het bekroond handelsplatform Anycoin Direct biedt het wel aan. Bitcoin Cash is gemaakt met de bedoeling om het schalingsprobleem van Bitcoin op te lossen. Bitcoin is niet in staat om heel veel transacties tegelijk uit te voeren.  Door de grote blokgrootte (meer transacties per blok, of groepering, van transacties) kan Bitcoin Cash meer transacties aan dan Bitcoin. De grote blokken van Bitcoin Cash vergroten niet alleen de capaciteit, ze verlagen ook de kosten op het BCH-netwerk omdat transacties minder hoeven te concurreren om in nieuwe blokken opgenomen te worden.

In dit artikel vergelijken we Litecoin met Bitcoin Cash op vlak van snelheid en transactiekosten.

Snelheid Litecoin vs. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash heeft dezelfde blok aanmaaktijd als Bitcoin, ongeveer 10 minuten per blok. Dit betekent dat het ongeveer 10 minuten duurt voordat een nieuwe transactie verwerkt is en opgenomen is in een nieuw blok van BCH-transacties. Maar als je wilt wachten tot een transactie volledig bevestigd is op het BCH netwerk zal dat 20 tot 60 minuten duren. De duurtijd is dus afhankelijk van het aantal nieuwe blokken die moeten bevestigd worden op het netwerk. Wanneer mensen zeggen dat Bitcoin Cash sneller is dan Bitcoin bedoelen ze eigenlijk de transacties die geldig zijn zonder dat ze bevestigd hoeven te worden door het netwerk. Wanneer een handelaar Bitcoin Cash wilt aanvaarden moet hij dus eigenlijk dit soort bevestigingstransacties accepteren. Zo kunnen transacties in slecht 5 tot 10 seconden afgehandeld worden.

Het Litecoin netwerk heeft ongeveer elke 2 tot 3 minuten een nieuw blok. Hoe snel een transactie is, hangt af van het aantal bevestigingen dat een handelaar nodig heeft. De crypto exchange Kraken heeft bijvoorbeeld 12 bevestigingen nodig voordat Litecoin stortingen op de rekening van een gebruiker verschijnen. Dat betekent een stortingstijd van ongeveer 30 minuten. Sommige handelaren zullen slechts 1 of 2 bevestigingen op het Litecoin netwerk accepteren, dus een clearing tijd van 3 tot 6 minuten. Gemiddeld vereisen handelaren 6 bevestigingen, wat neerkomt op 15 tot 20 minuten transacties bij gebruik van Litecoin.

Dus als je BCH of LTC gebruikt en je wacht op een volledig bevestigde transactie is de tijd ongeveer hetzelfde: 30 minuten. Bevestigingstransacties zijn populair bij BCH en deze kunnen erg snel zijn, maar ze zijn niet volledig veilig omdat er meer bevestigingen nodig zijn om dubbele uitgaven en aanvallen van hackers te voorkomen.

Transactiekosten Litecoin vs. Bitcoin Cash

Als we de kosten voor het gebruik van de twee netwerken vergelijken, kunnen we zien dat de Litecoin kosten het afgelopen jaar systematisch zijn gedaald. Op het moment van schrijven is de LTC-transactiekost minder dan €0.01.

Bitcoin Cash daarentegen heeft zeer stabiel transactiekosten van €0,01 die het afgelopen jaar amper zijn veranderd. Dat heeft het te danken aan de grote blokken die een groot aantal transacties tegelijk kunnen verwerken. Er waren slechts een paar dagen in het afgelopen jaar dat een transactie op het Bitcoin Cash-netwerk meer dan €0,01 kostte.

Maak je tuin zomer-klaar met deze tips

Previous article

Hoe jij je vloer kan verduurzamen met deze 5 tips

Next article