Huis

Zonder taxateur je woningwaarde berekenen: zo doe je het

0

Ben je van plan je huis binnenkort te verkopen? Dan is het handig om de waarde van jouw woning te weten. Nu kan je dit ook doen zonder taxateur. In deze blog zie je hoe je dit kan doen en waar je op moet letten.

De waarde van je woning kan je heel goed zelf doen. Er zijn tools om dit gemakkelijk te doen zonder dat dit je bakken met geld kost. Je kan namelijk ook zonder makelaar heel goed je huis verkopen. De verkoop van een woning kan tegenwoordig heel snel gaan, zo heb je dus in korte tijd zonder enige hulp je huis verkocht.

Online je woningwaarde berekenen

Je kan heel makkelijk online je woningwaarde berekenen door gebruik te maken van een handige rekentool voor je woningwaarde. Je kan in de tool allerlei gegevens invullen. Deze gegevens worden meegenomen in een algemene indicatie van de waarde van jouw woning. Uiteindelijk zal je een globale waarde doorkrijgen. Hoe exacter en specifieker je bent in prijsberekeningen hoe vergelijkbaarder de prijs zal zijn. Vooral wanneer je hem vergelijkt met de prijs die een taxateur aan je woning zal geven.

Hoe bepaal je de waarde van je huis?

Er zijn een aantal zaken waarnaar gekeken zal worden. Dit doet een officiële taxateur maar ook een tool zal dit op een soortgelijke manier doen. Zelf de waarde van je huis berekenen is helemaal niet gek, al kan het soms slim zijn om iemand anders ook te laten kijken naar jouw berekening. Hier zetten wij een aantal punten waarnaar gekeken wordt wanneer de waarde van je huis wordt berekend.

Wil je alvast beginnen met hypotheekrente vergelijken? Dat kan tegenwoordig online! 

  • Aantal vierkante meters

De vierkante meters spelen een grote rol bij het berekenen van de waarde van je woning. Zo zal er gekeken worden naar de hoeveelheid vierkante meters en deze worden vergeleken met omliggende woningen. We kunnen daarom gelijk naar punt twee op deze lijst.

  • Woningen in de buurt

Er wordt dus ook gekeken naar woningen in de buurt. Woningen die recent zijn verkocht met een vergelijkbare oppervlakte of ligging worden meegenomen in de berekening van jouw woningwaarde

  • De staat van de woning

Wanneer is er voor het laatst groot onderhoud geweest aan de woning? Dit speelt een hele grote rol bij de berekeningen. Wanneer het volledige dak gerenoveerd moet worden dan zal dit ten koste gaan van de waarde.

  • Tuin, ligging en extra’s

Als laatste wordt er gekeken naar de tuin. Heb je een tuin op het zuiden, is het een mooi onderhouden tuin, etc. Ook wordt er gekeken naar de ligging van de woning. Woon je aan een drukke straat of kijk je uit over de weilanden. Dit maakt een groot verschil. Het kan zijn dat je een uitbouw hebt, een prachtig tuinhuis of een sauna. Dit zijn allemaal extra’s die de prijs flink kunnen opdrijven.

Het is een indicatie en geen officiële taxatie

Hoe mooi deze tips ook zijn. Het is goed om te weten dat het hier gaat om een indicatie van wat je woning waard is. Het gaat dus niet om een officiële taxatie. Een makelaar kan je natuurlijk alsnog helpen bij het maken van een taxatie. Ook kan je hiervoor een taxateur inschakelen die ervoor zorgt dat jij een juiste prijs krijgt voor jouw woning. Het kan toch wel slim zijn om dit te doen voordat je overgaat op officiële verkoop.

 

Alweer een Housewarming? Hier zijn 3 originele cadeautips!

Previous article

Nederlandse huishoudens kiezen voor luxe vakantie 

Next article