Geld

Hypotheek oversluiten: Volg deze tips

0

Het oversluiten van een hypotheek kan winst opleveren. Maar toch willen veel mensen er niet aan. Wij leggen in deze blog uit waarom je het wel zou moeten doen en geven je tips wanneer je het gaat doen.

Wist je dat je enorm veel geld kan besparen bij het oversluiten van je hypotheek. Veel mensen weten dit niet en vinden het te veel gedoe. Maar het is wel degelijk raadzaam om er eens naar te kijken. Het hoeft zeker ook niet heel veel moeite te kosten om dit te doen. Een bank neemt vaak alles voor je over zodat jij niks hoeft te doen. Behalve natuurlijk de winst die jij gaat besparen uit te tellen.

Waarom een hypotheek oversluiten?

Uiteindelijk heeft het natuurlijk allemaal te maken met geld. Zo kan je jouw maandlasten flink verlagen wanneer je jouw hypotheek laat oversluiten. Ben je na het berekenen oversluiten hypotheek erachter gekomen dat het met minder kan, dan wil je natuurlijk overstappen. Maar het kan ook zijn dat je nog oudere woekerpolissen hebt als hypotheek. Denk aan beleggingshypotheken of een levenhypotheek. Deze zijn onvoorspelbaar en mogen tegenwoordig niet meer worden afgesloten. Om jou iets meer rust te geven kan dit ook een goede reden zijn om hem over te sluiten.

Wat zijn de mogelijkheden

Wanneer jij wil gaan oversluiten met je eerst weten wat de mogelijkheden zijn. Lees je dus goed in en kijk wat je kan doen met jouw hypotheek. Zo is het niet slim om bij een aflossingsvrijehypotheek over te stappen.

Wat kan je besparen?

De volgende stap is jouw hypotheek berekenen. Dit kan je doen met handige tools die je online en via deze link kan vinden. Je vult je gegevens in, drukt op een knop en je weet binnen de kortste keren welke hypotheek voor jou voordeliger is.

Een adviesgesprek aanvragen

Je hoeft nu nog niet gelijk je hypotheek over te sluiten. Je mag gewoon nadenken over alle voorstellen die op je af zijn gekomen. Samen met een persoonlijk adviseur kan je eens kijken wat handig is. Hierna kan je samen met hem eens bij een bank langs. Ga een adviesgesprek aan en laat je goed inlichten. Een tip is om ook te vragen naar de eventuele valkuilen, want je wil niet uiteindelijk bedrogen uitkomen.

Dit zijn een aantal valkuilen bij oversluiten van je hypotheek

Het klinkt allemaal heel mooi, maar er zijn natuurlijk wat valkuilen. Wij zetten ze op een rijtje:

  • Je rentevaste periode is nog niet afgelopen

Ga jij jouw hypotheek oversluiten terwijl je rentevaste periode nog niet is afgelopen dan kan je een flinke boete krijgen. Let hier dus goed op.

  • Bruto en netto besparingen verschillen

Reken je niet gelijk rijk. Want vaak wordt er gesproken over een bruto besparing. Hier gaan dan nog advies- en notaris kosten vanaf. Wees gewaarschuwd.

  • Niet overstappen bij een bankspaarhypotheek

Het is niet slim om over te stappen bij een bankspaarhypotheek. Deze zijn vaak fiscaal aantrekkelijk en in heel weinig gevallen daarom aantrekkelijk om over te stappen.

Wil je meer weten over verschillende hypotheken? Bekijk dan deze video.

Nederlandse huishoudens kiezen voor luxe vakantie 

Previous article

Minder onkruid in je tuin met deze tips

Next article