Geld

Zo vind je de energieleverancier die past bij jou woning

0

Energieleveranciers staan altijd te trappelen als jij moet gaan overstappen. Je wordt soms gebeld met dat ze een goede deal voor je hebben of er staan medewerkers voor de deur van je woning om je hier alles over te vertellen. Hierdoor hebben energieleveranciers misschien niet het beste imago gekregen. Maar toch zit er wel een kern van waarheid in wat ze vertellen. Allereerst natuurlijk over groene energie, maar ook over het vinden van een energieleverancier die bij jou past. Maar gelukkig kun je hier ook zelf veel over uitzoeken en wij vertellen je in deze blog hoe.

Zit jij al jaren bij dezelfde energieleverancier? Weet jij wat de goedkoopste leverancier voor jou is? Weet jij hoe je moet overstappen? Hoe moet ik energie vergelijken? Zou je wel graag groene stroom willen? Wil je wel overstappen maar niet meer betalen? Voor al deze vragen geldt dat je moet gaan uitzoeken op basis van jouw huidige situatie.

Opwekken van energie

Maar laten we eens bij het begin beginnen: energie. Energie dat uit jouw stopcontact komt is altijd hetzelfde. Je betaalt misschien voor groene energie, opgewekt door milieuvriendelijke bronnen, denk aan wind en zonne-energie. Maar het is precies hetzelfde als grijze energie, opgewerkt door fossiele brandstoffen. De duurzaamheid begint dus bij het opwekken, zodra het bij jou uit het stopcontact komt is aan jouw huishouden om er bewust mee om te gaan. En de energie hebben we nodig om onze dagelijkse dingen te kunnen doen, natuurlijk.

De stroom die je koopt van een leverancier komt dus altijd uit dezelfde bron. Leveranciers kunnen namelijk niet een eigen bron naar jouw huis aanleggen, hier zijn netbeheerders voor. Denk aan een Enexis of een Stedin. Deze partij blijft, ook als jij overstapt.

Afnemen van stroom

Soms denken mensen dat het niet uitmaakt wáár ze stroom afnemen. Maar dat is niet waar. Het lijkt alsof iedereen voor hetzelfde product iets anders betaald. Maar het draait meer om de tarieven en de eisen die jij hierbij hebt. Denk aan groene stroom versus grijze stroom.

Overstappen loont eigenlijk altijd en dat komt omdat er een grote concurrentiestrijd is tussen aanbieders. Omdat ze niet kunnen concurreren op het product, dat is tenslotte altijd hetzelfde, dus proberen ze het met andere dingen. Denk aan prijs, zoals een overstapbonus. Dan krijg je bijvoorbeeld een leuk bedrag op je energierekening wanneer je een jaar klant blijft. Of een maand gratis stroom of een gratis iPad.

Aanbod en terugverdienen

Het beste is dus om elk jaar te kijken naar het aanbod. Door over te stappen kun je dus geld op je energierekening terugverdienen. Zoek daarom elk jaar uit wat voor jouw huishouden het beste is. Hiervoor is het belangrijk dat je je gegevens hebt, zodat je precies kunt uitzoeken op basis van de gegevens die je al hebt gemaakt. Deze gegevens worden ook gevraagd als je op zoek gaat naar de goedkoopste leveranciers, denk aan je postcode en je verbruik van het afgelopen jaar.

Controleer ook altijd een potentiële leverancier, zodat je niet achter bijvoorbeeld groenwassen van energie komt.

Een hottub: ongekende luxe voor een betaalbare prijs

Previous article

Hoe kun je je energieneutrale huis slim ontwerpen? 

Next article