GeldHuis

Kopen of huren: wat zeggen de experts?

0

Mijn thuis is mijn kasteel zeggen de Engelsen. En gelijk hebben ze. Er zijn weinig zaken waar wij Nederlanders zoveel belang en zorg aan besteden dan onze woning.

Maar wat kan je het beste doen, een woning kopen of is het beter om er eentje te huren. We zetten de pro’s en de contra’s op een rijtje.

Ga je voor Lange Of Korte Termijn?

Of je lang of kort plant om ergens te gaan wonen is een van de belangrijkste factoren om je beslissing te maken. Denk je maar kort op je stek te blijven kunnen we je ten stelligste huren aanbevelen.

Bij het kopen van een woning komen extra kosten om de hoek kijken. Het is niet enkele de aankoopprijs, maar ook de registratierechten en de notariskosten, die erbij geteld moeten worden. Je moet hier toch op een gemiddelde van 6% van de aankoopsom rekenen. Koop je een huis van 300.000 euro, dan betaal je hiervoor als snel 18.000 euro, tel daar de verkoopkosten van een makelaar bij voor de herverkoop, en daar kan je al enkele jaren riant voor gaan huren.

Ook alle kosten of reparaties die tijdens die periode  nodig zouden zijn vallen ook ten laste van de eigenaar. Net als de jaarlijkse woning-belastingen aan de gemeente.

En verkas je regelmatig van plaats naar plaats, door beroeps of andere omstandigheden, is huizenruil misschien wel wat voor jou. Je kan woningen of appartementen ruilen met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, of zonder te veel omhaal willen verhuizen.

Ik Denk Toch Wel Langer Te Blijven Wonen

Wanneer je langer blijft wonen wordt aankopen dan weer interessanter. Men beweert wel eens dat je dan gratis woont. Dat is natuurlijk niet helemaal zo. Je hebt het geld eigenlijk in een keer betaald. Of je bank deed het voor jou. Maar hoe dan ook, huurgeld ben je kwijt en door je maandelijkse aflossingen wordt het huis een beetje meer van jou.

Het is ook wel zo dat je huis waarschijnlijk in waarde stijgt naarmate de jaren vorderen. Op langere termijn doe je hier dan ook weer een voordeel. Spaargeld brengt tegenwoordig bijna niks op, de rente is historisch laag. Vele huiseigenaren zien hun eigendom dan ook als hun spaarboekje.

We kunnen dus besluiten: 

Als je denkt langer dan 5 tot 10 jaar ergens te zullen wonen dan is kopen misschien wel een betere optie. Maar voor kortere perioden hou je het toch beter bij huren.

Tuinmeubilair: dit zijn de veelgemaakte fouten bij het kopen van een tuintafel

Previous article

AED voor thuis kopen: hoe werkt dit en waar moet je opletten?

Next article