Handig

AED voor thuis kopen: hoe werkt dit en waar moet je opletten?

0

Wist je dat een AED van levenslang is wanneer iemand een hartstilstand krijgt? Dagelijks zijn er 40 mensen die getroffen worden door een hartstilstand. De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de overlevingskansen. En die overlevingskansen groeien tot 70% als er een AED in de buurt is. Daarom is het goed om eens na te denken over een AED voor thuis. In deze blog vertellen we jou er graag meer over! Lees je met ons mee?

Een AED kopen voor thuis is absoluut geen gek idee. Je hart is een belangrijk orgaan. Het zorgt ervoor dat we in leven blijven. Als ons hart er mee stopt is dat dus een acute levensbedreiging. Als we zien dat iemand in levensgevaar is, zijn wij burgers verplicht om de ander te helpen. Allereerst door 112 te bellen, maar ook als het nodig is te reanimeren. Een AED geeft een elektrische schok waarmee we het hart weer aan de praat kunnen krijgen. Voor mensen die niet weten hoe een AED werkt geeft AED opdrachten. Zo is het voor iedereen te gebruiken. En is de overlevingskans van een slachtoffer groter, er hoeft tenslotte niet gewacht te worden op een ambulance binnen de eerste cruciale 6 minuten.

IP-waarde van een AED

Je kan er dus kiezen voor de optie: AED aanschaffen, maar AED leasen gebeurt ook steeds vaker. Er zijn heel veel verschillende soorten en je moet vooral goed letten op bijvoorbeeld de IP-waarde. Wil jij straks de AED buiten hangen, zodat iedereen erbij kan? Dan heb je een minimale IP44 nodig voor de AED en IP54 voor de buitenkast. Op deze manier kan de AED tegen alle weersomstandigheden.

Er zijn AED’s die heel basic zijn, maar je hebt ook AED’s die uitgebreide instructie en begeleiding geven tijdens een reanimatie. Die laatste is vooral prettig wanneer mensen het moeten doen die het nog nooit hebben gedaan.

Let bij het aanschaffen of leasen ook altijd op de garantietermijn en de levensduur. Evenals een verzekering. Hoewel de kans klein is dat mensen het stelen is het prettig als je ervoor bent verzekerd.

Waar moet je nog meer opletten?

Allereerst is het natuurlijk hartstikke fijn dat je überhaupt erover na denkt. Hoe meer AED’s er in Nederland zijn, hoe groter de kans is dat er altijd eentje in de buurt is. Het is daarom slim om een AED buiten te hangen. Op deze manier kan iedereen erbij. Doe er bijvoorbeeld ook geen slot op want dit kan bevriezen of roesten. Je kan je AED aanmelden bij het reanimatie oproepsysteem HartSlagNu van de Hartstichting. Zo kunnen andere mensen gebruikmaken van jouw AED als het nodig is.

Verder is een praktisch punt van een AED dat het elektriciteit nodig heeft om het te verlichten en te verwarmen. Er moet dus een aansluiting zijn. Deze kun je zelf maken en op sommige huizen zit er al een aansluiting bijvoorbeeld doordat er een elektrische bel is aangesloten aan de voordeur.

Als beheerder is het belangrijk dat je regelmatig de AED checkt. Zodat het altijd werkt wanneer het nodig is. Alleen zo kunnen we samen levens redden.

Kopen of huren: wat zeggen de experts?

Previous article

De populairste spellen in Nederland

Next article