Geld

Startende ondernemer? Dit moet je weten over belastingaangifte

0

Je moet als een ondernemer ook belastingaangifte gaan doen. Wil je hier meer over weten? In dit artikel vind je in het kort wat je nodig hebt!

Als ondernemer ben je verplicht om belastingaangifte te doen. De eerste stap is om je aan te melden bij de KVK. Zodra je dit hebt gedaan ben je belastingplichtig. Dit betekent dat je jouw btw moet doorgeven per kwartaal. Hierbij zijn twee dingen belangrijk, de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting. We gaan je in het kort vertellen hoe dit in z’n werk zal gaan.

Omzetbelasting

Dit is de belasting die je moet betalen over wat jij met je onderneming hebt omgezet. Dit is de indirecte belasting op de verkoop van bijvoorbeeld producten of diensten.

Inkomstenbelasting

Je ontvangt hierover een aangiftebrief. Je kan als ondernemer jouw inkomstenbelasting veelal online doen. Niet alleen ondernemers betalen belasting over inkomen. Ook wanneer jij een vast baan hebt doe je dit, alleen wordt dit vaak al gelijk afgeschreven of opzijgezet. Maar weten over aangifte inkomstenbelasting? Klik dan op de link.

Belastingaangifte doe je zo:

Voor veruit de meeste zpp’ers en ondernemers geldt dat zij ieder kwartaal belastingaangifte moeten doen. De tijdvakken zijn 3 maanden in Nederland. Zo zien ze er als volgt uit:

  • Januari t/m maart
  • April t/m juni
  • Juli t/m september
  • Oktober t/m december

De belastingaangifte dien je altijd te doen voor het einde van de maand erop. Dus voor het 1ste kwartaal dien je de belastingaangifte voor 30 april in. Doe je dit niet, dan betaal je als ondernemer een boete van +/- € 300,- per kwartaal. Je kan het dus beter op tijd doen!

Je kan je btw indienen op een paar verschillende manieren. Zo kan je gebruik maken van een online boekhoudprogramma. Maar je kan ook op papier je aangifte doen. Als laatste kan je alles via het internet en je DigiD insturen. Wordt het allemaal te ingewikkeld? Dan kan je het ook laten doen door een boekhouder.

Btw-vrijstellen als ondernemer?

Het kan zijn dat je btw wordt vrijgesteld als ondernemer. Er zijn echter maar een klein aantal ondernemingen die btw-vrijstelling krijgen. Dit heeft te maken met welke producten en diensten jij aanbiedt. Een btw-vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor een groot gedeelte in de uitvaartbranche.

Uitstel aanvragen

Je moet er zo veel mogelijk voor zorgen dat je belasting gewoon op tijd wordt ingeleverd. Maar het kan zijn dat er zich iets voordoet waardoor jij belastingaangifte niet tijdig kan indienen. Dan kan je uitstel vragen. Dit is bijvoorbeeld bij een ernstige reden of overmacht. Je kan dan een regeling treffen die niet langer mag duren dan maximaal een jaar.

Zorgen voor jouw administratie

Wij willen je duidelijk maken met dit artikel dat er best een aantal dingen komen kijken bij belastingaangifte. Maar het kan best wat tijd in beslag nemen wanneer jij jouw administratie niet op orde hebt. Zorg altijd dat je bonnetjes en facturen op een rij hebt. Het beste is om maandelijks een administratie te verzorgen. Het is bijvoorbeeld ook wel prettig om te weten hoeveel je eigenlijk maandelijks verdient, of wat je in kosten hebt geïnvesteerd. Hou het helder en overzichtelijk voor jezelf. Ben jij hier niet goed in? Zorg dan dat je een boekhouder in de hand neemt.

De geschiedenis van meubels zoals barkrukken en salontafels

Previous article

Alle voordelen van rolluiken op een rijtje

Next article