Geld

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een woonverzekering?

0

Veel huiseigenaren zijn bij de aankoop van een nieuw huis met heel veel zaken druk, Eén daarvan is de woonverzekering. Zeker voor starters kan het kiezen van een woonverzekering echter een flinke uitdaging zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten verzekeringen die vallen onder de overkoepelende term ‘woonverzekering’. Afhankelijk van jouw situatie kies je een verzekering die de juiste zaken dekt. Lees hier waar je op moet letten bij het afsluiten van een woonverzekering.

Wat verstaan we onder woonverzekering?

Er zijn drie soorten zekerheden die normaalgesproken onder de noemer woonverzekering vallen. Dit zijn de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Veel verzekeraars kiezen ervoor om de drie elementen als pakket aan te bieden. Toch doe je er in bepaalde situaties goed aan om je verzekeringen apart af te sluiten omdat je ze niet alle drie nodig hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor bewoners van huurwoningen. Om dit te begrijpen dien je eerst het verschil te weten tussen de drie soorten zekerheden. 

De inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je alle losse zaken in je huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je meubels, je kleding of losse elektronica. Dit is de meest gangbare woonverzekering en is voor iedereen aan te raden. Bij diefstal of schade van deze spullen binnenshuis ben je goed verzekerd.

De opstalverzekering

Een opstalverzekering is de tegenhanger van de inboedelverzekering en dekt alle vaste zaken in en aan je huis. Hieronder vallen o.a. de keuken, vloeren of inpandige garage. Schade aan deze zaken kan behoorlijk in de papieren lopen, dus als huiseigenaar doe je er zeker goed aan om ook voor een opstalverzekering te kiezen.

De aansprakelijkheidsverzekering  

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je toebrengt aan een ander. Dit betreft zowel fysieke schade als materiële schade. Laat je bijvoorbeeld een dure camera vallen van iemand anders, dan ben je hiervoor verzekerd met je aansprakelijkheidsverzekering. 

De juiste woonverzekering afsluiten

Om de juiste keuze te maken voor jouw woonverzekering is het belangrijk om je eigen situatie in gedachten te houden. Zo is een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering voor iedereen aan te raden, terwijl een opstalverzekering voor bewoners van huurwoningen niet nodig is. In deze gevallen is het de huisbaas die de opstalverzekering dient af te sluiten. Huurders hebben dus voldoende aan een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering.

Wees voorbereid en zorg voor een back-up van je gegevens

Previous article

Kan ik mijn oude TL buis vervangen voor een TL LED lamp?

Next article