Nieuws

Lenteschoonmaak: zo pak je het aan

0

Buiten, waar de vogeltjes fluiten, zien we de eerste tekenen dat de lente weer in aantocht is. En dat betekent: tijd voor de lenteschoonmaak. Maar hoe pak je dat nou effectief en efficiënt aan? Wij laten het aan jou zien aan de hand van een stappenplan. Want hoe fijn een lenteschoonmaak ook is, we hebben natuurlijk nog wel meer te doen.

Afgelopen maanden heb je meer thuisgezeten dan ooit en juist daarom is een grondige schoonmaak des te fijner. We beginnen met de grotere zaken en zaken dan langzaam af naar de kleinere schoonmaakklussen.

Stap 1: wassen van gordijnen en de bank

Wist je dat 1 of 2 keer per jaar je gordijnen wassen meer dan genoeg is? Dat geldt ook voor ilumio raamdecoratie. Behalve als je misschien regelmatig de openhaard aan hebt staan. Maar wij vonden dat reuze meevallen. En gelukkig maar, want zo’n prettige klus is het natuurlijk niet. Gordijnen of andere raambekleding kun je het makkelijkste opgevouwen wassen. Wil je ze hagelwit krijgen? Doe er dan een bruistablet voor kunstgebitten bij. En je hoeft niet alle haakjes te verwijderen. Stop het gordijn gewoon in een kussensloop en wassen maar!

Heb jij plisségordijnen op maat? Dan kun je ze twee uur laten weken in bad om ze schoon te maken. Let bij het ophangen dat de vouwen intact blijven.

Voor de bank geldt hetzelfde. Je hoeft de bank maar 1 of 2 keer per jaar te wassen. Mits je geen kinderen of huisdieren hebt die ze bank sneller vies maken. Vaak kun je met een natte doek de grootste vlekken er wel uit krijgen. Na het wassen, lees hiervoor goed de etiquette, kun je de hoes nat op de bank terug doen. Zo droogt ‘ie zonder kreukels op.

Stap 2: ramen lappen

Het is niet direct de leukste klus, maar als je ramen streeploos schoon zijn dan is dat wel genieten geblazen. Azijn, spiritus en afwasmiddel zijn je grote vrienden. En je kan ouderwets aan de slag met een raamwisser, leren lap en een droge doek. Of laat jezelf een handje helpen met deze handige elektronische ruitenreiniger.

Stap 3: keuken uitsoppen

En als het over het uitsoppen van de keuken hebben, dan hebben we het over de hele keuken. Dat betekent de keukenkastjes, de koelkast, het Zwarte Gat achter het fornuis wat elk jaar weer een smeerboel is en natuurlijk de oven. Allemaal klusjes die je niet vaak hoeft te doen, maar 1 of 2 keer per jaar is wel zo fris. Je kan de keuken het beste van boven naar beneden schoonmaken. Gebruik voor zowel de koelkast al het fornuis en de oven de juiste schoonmaakmiddelen. Het belangrijkste is dat je geen bleekmiddelen of schurende middelen gebruikt. Hiervan gaan je apparaten verkleuren en het is gevaarlijk in combinatie met voedingsmiddelen.

Stap 4: de schuur uitruimen

De lente en de zomer komt eraan en dat betekent dat je weer vaker in de schuur te vinden bent, voor tuingereedschap, de fietsen of de barbecue. Door op tijd de boel op te ruimen en uit te mesten hoef je straks, als ze zon eenmaal schijnt, niet over een verzameling van 6 maanden heen te struinen.

De perfecte raamdecoratie voor in de woonkamer

Previous article

Hoe maak je zelf een kerstboom? 5 Tips

Next article