Nieuws

Hoe maak je zelf een kerstboom? 5 Tips

0

De kerstperiode komt er weer aan. Je snelt dus naar het tuincentrum of een tuinder in de buurt voor het jaarlijkse kerstboomshoppen. Of toch niet? Misschien wil je dit jaar wel zelf een kerstboom maken. Het is namelijk een trend en hartstikke leuk om te doen: het maken van een DIY-kerstboom. Hieronder 5 tips en de nodige inspiratie, zodat je direct aan de slag kunt.

Tip 1: Washi tape kerstboom

Zelf een leuke en prachtige kerstboom maken, dat hoeft echt helemaal niet moeilijk te zijn. Zo kun je al van het inmiddels steeds bekendere washitape al een mooie kerstboom maken. Dit fleurige tape heeft allerlei kleurtjes of is met een leuk design bedrukt. Als je een lege muur hebt, dan plak je in één kleur, of juist in allerlei verschillende kleurtjes een grote driehoek op de muur. Als je er vervolgens lampjes overheen hangt, met spijkertjes of ook met washitape, dan heb je een heel sfeervol geheel gecreëerd. Een groot voordeel is natuurlijk dat je het na kerstmis zo weer van de muur haalt.

Tip 2: Houten kerstboom

Een kerstboompje van hout is echt een trend die de laatste jaren heel populair is geworden. Een houten kerstboom van steigerhout of een houten kerstboom van sloophout, eigenlijk kun je allerlei soorten hout gebruiken. Op internet kun je hele beschrijvingen vinden van houten kerstboompjes en hoe je ze in elkaar zet. Je kunt ze trouwens ook kant-en-klaar krijgen, bijvoorbeeld via houtenkerstboom.com. Ook al ben je er niet naar op zoek, toch is het een aanrader. De houten kerstbomen hebben namelijk een toffe spiraalvorm of 3D-vorm.

Tip 3: Literaire boom

Nog een verrassende DIY-boom is een ‘literaire boom’. Verzamel alle dikke pillen die je in je boekenkast hebt liggen en leg ze in een kringetje op de grond. Uiteraard op de plek waar jij je kerstboom het liefste ziet verschijnen. Leg er vervolgens nog meer, minder dikke boeken, bovenop. Kies de mooiste exemplaren uit, of juist de stoffigste. Net wat je zelf leuk vindt om te doen. Vervolgens kun je lampjes over de boeken draperen of voorzichtig kerstballen leggen op de hoekjes van enkele boeken. Wil iemand het Harry Potter-exemplaar lezen dat jij toevallig onderop in de kerstboom hebt verwerkt? Dan staat je kerstboom gelijk garant voor een potje Jenga. Gezellig en voor echte waaghalzen!

Tip 4: Schoolbordboom

Heb je weinig tijd voor een heel project? Dan is een schoolbordboom de oplossing voor jou. Tenminste, als je al een schoolbord hebt of al met schoolbordverf een keer los bent gegaan op een deur of een muur in je huis. Je kunt er dan nu met schoolkrijt mooi een kerstboom op tekenen. Hartstikke makkelijk en er kan heel veel. Ga los met verschillende kleurtjes. Ook leuk is een mooie spreuk naast de kerstboom te schrijven, of iedereen prettige kerstdagen te wensen. Als je bezoek de kerstboom bij binnenkomst ziet, is dit natuurlijk een leuke binnenkomer. Ook zo fijn aan een schoolbordboom is dat je hem met een wisser en wat water zo weer weghaalt na kerst. Daarna kun je natuurlijk gelijk los op het bord met het tekenen van de paashaas en de nodige paaseitjes.

Tip 5: Een boom van takken

Een wandeling door het bos kan je heel veel opleveren voor een zelfgemaakte kerstboom. Verzamel meerdere takken in verschillende lengte en ook wat mos. Als je eenmaal thuisgekomen bent, kun je na je warme chocolademelk aan de slag met deze natuurlijke materialen. Hang de takken met wat ijzerdraad aan elkaar, de grootste onderop en de kortste boven. Zo krijg je een mooie driehoekvorm. Hang de boom met een spijkertje aan de muur. Vervolgens kun je voorzichtig wat mos op de takken leggen. Of je hangt je mooiste kerstballen aan de takken. Kies rustige kleuren, bijvoorbeeld wit en grijs. Dit steekt mooi af tegen het hout van de takken.

Voordat je aan de slag gaat

Ga je een kerstboom van hout maken of een andere fysieke boom? Dan is het van tevoren erg belangrijk dat je even goed kijkt wat de afmetingen moeten worden. Het zou erg jammer zijn als jouw DIY-kerstboom uiteindelijk helemaal niet in de kamer past. Ook is het aan te raden om eerst een lijstje te maken met alle materialen en het gereedschap dat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je meerdere keren naar je buren moet voor een schroevendraaier, of naar de bouwmarkt. Een goede voorbereiding is echt essentieel. Doe ook voldoende inspiratie op via internet. Op Pinterest staan genoeg voorbeelden. Kijk ook of het projectje kidsproof is, want als het even kan wil je je kroost natuurlijk wel betrekken bij het maken van een nieuwe, creatieve kerstboom.

Kerstversiering voor DIY-bomen

Vergeet uiteindelijk ook de kerstversiering niet! Ga je die ook zelf maken, of ga je die toch maar aanschaffen? Bij een houten kerstboom zijn leuke figuurtjes uit hout natuurlijk een aanrader. Dan blijf je in de juiste sfeer. Misschien is jouw zoon of dochter net bezig met figuurzagen op school? Een leuke kerstman of rendier op het hout overtrekken is echt een fluitje van een cent. Doen de lampjes het nog? Uiteindelijk wil je je kerstboom ook goed verlichten, zodat hij veel sfeer in de ruimte brengt. Als je nieuwe lampjes nodig hebt, zijn LED-lampjes de beste keuze. Deze gaan lang mee en zijn milieuvriendelijk. Uiteindelijk kun je zelf ook met jouw creatie naar buiten treden op social media. Als je durft tenminste. Hoeveel likes krijg jij op je DIY-kerstboom?

Lenteschoonmaak: zo pak je het aan

Previous article

Waarvoor heb je een woonhuisverzekering nodig?

Next article