GeldHuis

Waarvoor heb je een woonhuisverzekering nodig?

0

We hebben met zijn allen nogal wat verzekeringen en je kunt je dan ook wel eens afvragen: heb ik ze allemaal nodig? Sommige verzekeringen, zoals wettelijke aansprakelijkheid voor voertuigen (auto, motor) en de zorgverzekering zijn verplicht. Wil dat dan zeggen dat je de rest moet laten vallen? Dat is niet verstandig! Vandaag leggen we je uit waarom een woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, toch zeker aan te raden is.

Wat verzeker je met een woonhuisverzekering?

Een opstalverzekering biedt je dekking voor onder andere de volgende zaken:

  • Schade ontstaan door brand, ook rook- en blusschade;
  • inbraak, diefstal en vandalisme;
  • natuurschade zoals schade door storm, regen, hagel, sneeuw en bliksem;
  • omgevallen dingen zoals bomen of huiskranen;
  • diverse waterschade, onder andere door leidingbreuk.

Dit zijn natuurlijk dingen die niet heel vaak voor zullen komen, in de meeste gevallen heb je je woonhuisverzekering dan ook nooit nodig. Maar wanneer je hem wel nodig hebt, dan kan de schade ook aanzienlijk zijn.

Stel je voor dat het flink stormt en er een flinke boom op je dak valt. De schade kan dan gemakkelijk in de tienduizenden euro’s lopen. Maar ook andere zaken die je verzekert met een woonhuisverzekering, kunnen maar zo duizenden euro’s schade opleveren. Het is toch een prettig idee dat je dan niet je hele spaarrekening hoeft leeg te trekken, of erger nog, geld moet lenen om de schade te laten repareren?

Bijkomende schades

Ook bijkomende schades die te maken hebben met de eerder genoemde schades, zijn meestal verzekerd met een woonhuisverzekering. Je kunt dan denken aan schade ontstaan door het opsporen van een lekkage of vervangende woonruimte wanneer je woning (tijdelijk) onbewoonbaar is.

All risk

Wanneer je extra zekerheid zoekt, kun je vaak ook een all risk opstalverzekering afsluiten. Dan is schade die je zelf (per ongeluk) veroorzaakt, meeverzekerd. Je kunt dan denken aan schade door klussen of wanneer je je bad laat overstromen.

Onverzekerde schade

Het lijkt alsof vrijwel alles verzekerd is met een opstalverzekering, maar de meeste verzekeraars hebben ook een lijstje uitzonderingen. Denk dan aan:

  • schade door een aardbeving;
  • onbewoonde woningen;
  • schade door slecht onderhoud of constructiefouten;
  • schade ontstaan door illegale activiteiten;
  • wanneer de schade al aanwezig was bij afsluiten van de verzekering.

Toch biedt een woonhuisverzekering extra zekerheid wanneer je onverhoopt te maken krijgt met schade en scheelt het je dan flink wat geld!

Hoe maak je zelf een kerstboom? 5 Tips

Previous article

Hoe werken inductiepannen en hoe maak je ze schoon?

Next article