Huis

Hoe werken inductiepannen en hoe maak je ze schoon?

0

Hoe werkt inductie?

Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken: de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan. Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan of

bij een keramische kookplaat naar het verwarmen van de plaat. De energie die gebruikt wordt bij het koken op inductie heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pannen dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren zal gaan. Dit is een enorm verschil met koken op gas waar 40-50% van de verbruikte energie verloren gaat.

Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald is de plaat afgekoeld en zo gaat er geen energie verloren zoals de energie die bij een keramische kookplaat in de plaat zit in de vorm van warmte. Ook is het inductie kooktoestel na gebruik direct snel en eenvoudig schoon te maken omdat het een vlak glazen oppervlak heeft net als een keramische kookplaat en niet, zoals bij een gasfornuis, gaten, hoeken en kieren.

Niet elke pan werkt op een inductievuur. Als je een nieuwe kookplaat laat plaatsen zul je in de meeste gevallen ook een inductie pannenset moeten aanschaffen. Zoals eerder te lezen in dit artikel is een goede pan die werkt op inductie top qua rendement. Een goede pan verdient zichzelf dus terug, zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee te koken maar gietijzer is bovendien zeer geschikt voor koken op inductie: Vergroot het rendement van de inductiekookplaat.

Hoe maak je pannen die werken op inductie schoon?

De meeste pannen voor inductie kunnen gewoon in de vaatwasser. Wil je langer genieten van je pannen? Verwijder vooraf etensresten en vet zodat de vaatwasser goed zijn werk kan doen. Koekenpannen kun je beter met de hand afwassen, zo verleng je de levensduur van de pannen aanzienlijk. Ook de inductiekookplaat is zo schoon. Aan wat heet water, afwasmiddel en een sponsje heb je genoeg.

 

 

 

 

 

Waarvoor heb je een woonhuisverzekering nodig?

Previous article

Creëer een compleet donkere kamer

Next article