Nieuws

Kozijnen repareren of nieuwe kopen? Wat is goedkoper?

0

Wanneer je een eigen woning hebt, hoort onderhoud van je huis er ook bij. Regelmatig (laten) schilderen bijvoorbeeld, zowel binnen als buiten. Maar wat als de kozijnen wel wat meer aandacht nodig hebben dan een likje verf? Ga je ze repareren of compleet vervangen? De keuze zal (ook) met de kosten te maken hebben, dus wij zochten voor je uit wat goedkoper is: kozijnen repareren of vervangen.

Wanneer ga je kozijnen vervangen?

Soms zijn de kozijnen zo slecht dat er weinig anders op zit dan deze compleet te vervangen. Dat wil trouwens niet zeggen dat alle kozijnen even slecht zijn, er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de staat van je kozijnen:

  • de leeftijd van de kozijnen (op een gegeven moment zijn ze gewoon op);
  • de kwaliteit van het gebruikte materiaal (kunststof en aluminium gaan vaak langer mee);
  • hoe goed ze onderhouden zijn;
  • staat er veel regen en/of zon op;
  • is er bescherming van bovenaf;
  • beplanting in de buurt;
  • etc.

Het kan dus zijn dat één kozijn echt helemaal aan vervanging toe is, terwijl de rest nog prima even mee kan, eventueel na een goede schilderbeurt en een kleine reparatie. Maar, het vervangen van één kozijn kan wel betekenen dat je verschil gaat zien tussen het nieuwe kozijn en de rest.

Wanneer ga je kozijnen repareren?

Wanneer de kozijnen nog in prima staat zijn maar bijvoorbeeld een paar rotte plekjes hebben, kun je dit prima repareren. Of je laat het natuurlijk doen! Doe dit wel met goede materialen, dan heb je er het meeste profijt van.

Vaak wordt gedacht als je de ruiten wil vervangen, bijvoorbeeld om oud, slecht geïsoleerd glas te vervangen door HR++ glas, je ook de kozijnen moet vervangen. Dit is niet het geval, je kunt vaak ook in je bestaande kozijnen het glas vervangen. Dit is vaak wel iets voordeliger dan ook het kozijn vervangen, maar houd er rekening mee dat niet alle kozijnen, vooral in oudere woningen, even geschikt zijn voor het dikkere, nieuwe glas.

Als er veel aanpassingen moeten gebeuren om het nieuwe glas te plaatsen, kan de keuze voor nieuwe kozijnen ook gemakkelijker zijn. Dan ben je wel in één keer klaar, en dat vaak ook weer voor heel wat jaren.

Wat is goedkoper: repareren of vervangen?

Wanneer je de reparatie en het schilderwerk zelf gaat doen, hoef je enkel de materialen te betalen. En daarnaast natuurlijk de tijd investeren om het goed te doen.

Maar, het repareren en schilderen van kozijnen is een secuur werkje. Veel mensen laten dit dus door een vakman doen. En laten we je vertellen dat een goede schilder ook niet goedkoop is. Dit zal in de meeste gevallen nog steeds wel iets goedkoper zijn dan het compleet vervangen van de kozijnen, maar het verschil is dan al een stuk minder groot.

Vooral als de verwachting is dat de reparatie de levensduur maar een paar jaar zal verlengen, is de keuze voor nieuwe kozijnen misschien wel de beste, en op de langere termijn ook de goedkoopste.

 

Hoeveel kost een dakkapel gemiddeld? Waar moet je op rekenen?

Previous article

Organiseer thuis een online spelletjesavond met je vrienden

Next article