Nieuws

Ben je verzekerd voor ongelukjes in het huis of bij verbouwen?

0

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ is een bekende uitdrukking. En eentje die maar al te waar is. Alleen al in en om huis gebeuren er jaarlijks veel ongelukken, van kleine valpartijen tot grote ongevallen. Zeker 50.000 mensen die elk jaar op de eerste hulp belandden, worden behandeld voor dit soort ongelukjes. Maar ben je eigenlijk verzekerd voor ongelukjes thuis, bij het klussen of verbouwen?

Je zorgverzekering

Het simpele antwoord is ja, je bent verzekerd voor ongelukjes die thuis gebeuren, en tijdens het klussen of verbouwen. Deze kosten worden vergoed door je zorgverzekering. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor sportblessures. Dus ook al is het (onbedoeld) je eigen schuld, de kosten van je behandeling worden in de meeste gevallen vergoed.

Eigen risico

Waar je wel rekening mee moet houden, is met je eigen risico. Voor huisartsbezoek en kosten die je verhaalt op een aanvullende verzekering, geldt geen eigen risico. Voor alle andere zorgkosten in principe wel. Dus ook voor een bezoek aan de eerste hulp. Standaard is je eigen risico €385 per jaar, en bij een grotere behandeling kan die in één keer in rekening gebracht worden.

Je kunt er voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen, hier staat een lagere premie tegen over. Maar in het geval van een ongeval of ongelukje, moet je dan dus ook meer betalen.

Steeds meer verzekeraars bieden de mogelijkheid om je eigen risico in termijnen te betalen. En wat je niet gebruikt, krijg je dan op het einde van het jaar terug. Ga je zorgverzekeringen vergelijken, kun je hier dus op letten.

Aanvullende verzekering

Nog een punt om rekening mee te houden, is dat niet alle zorg standaard in de basisverzekering is opgenomen. Zo is fysiotherapie voor de eerste 20 behandelingen niet standaard, wel kun je je hiervoor extra verzekeren. Dus als jij je zo bezeert of blesseert dat je een fysiotherapeut nodig hebt, kan het zijn dat je dit (deels) zelf moet betalen.

Arbeidsongeval

Ben je ergens anders dan thuis aan het klussen of verbouwen, dan geldt ook dat als je daar gewond of geblesseerd raakt, je zorgverzekering dit oppakt. Zelfs als dit voor je werk is, of je bijvoorbeeld bent ingehuurd voor een klus.

Wel is het zo dat als iets een als bedrijfsongeval wordt aangemerkt, en het blijkt dat een werkgever of opdrachtgever aansprakelijk gesteld kan worden, je zorgverzekering de kosten kan gaan verhalen. Gelukkig hoef jij hier zelf niets voor te doen, de zorgverzekering zal jou uitbetalen waar je recht op hebt. Wel kan het zijn dat je zelf de aansprakelijkheid bij de ander neer moet leggen.

Ben je zelfstandige en raak je gewond tijdens het uitvoeren van een klus en is dat je eigen schuld, dan kan het zijn dat je een tijdje uit de running bent. En dat kan je inkomen kosten. Gelukkig kun je je ook hiervoor verzekeren, dus het is goed om daar wel rekening mee te houden.

Tips om een ongeval te voorkomen

Hoewel het fijn is te weten dat je zorgkosten bij zo’n soort ongeval veelal vergoed worden, is het altijd beter om een ongeval te voorkomen. Het levert namelijk altijd ongemak en rompslomp op, en daar zit je niet op te wachten! Dus zorg dat je weet wat je doet, je eventueel hulp inschakelt, uitgerust en nuchter bent en met de juiste spullen werkt. Dan ben jij hopelijk niet één van die 130.000 mensen die jaarlijks gewond raken bij het klussen!

De beste ideeën voor de inrichting van je slaapkamer

Previous article

3 x een slimme plek om je bureau te verstoppen in huis

Next article