Nieuws

Airco versus zonwering, de voor- en nadelen

0

Nu de temperaturen weer oplopen, doen we er alles aan om het binnen een beetje koel te houden. De ene kiest ervoor (eindelijk) een airco te laten plaatsen, terwijl de ander kiest voor zonwering. Wat zijn de verschillen, voor- en nadelen van beide opties? We hebben het voor je op een rijtje gezet!

Aanschaf

Een airco laten plaatsen in het hoogseizoen kan een uitdaging zijn: de installatiebedrijven hebben het behoorlijk druk. De kans dat je weken moet wachten, is dus groot. En er hangt vaak een aardig prijskaartje aan, want de vanaf-prijzen zijn vaak voor airco’s met een lage capaciteit, je hebt meestal veel meer nodig en bent dan dus duurder uit.

Zonwering kun je op maat laten maken, en dan moet je ook wel rekening houden met een levertijd van ongeveer een maand. Vooral in de zomerperiode. En ook zonwering kost geld, maar je hebt hier wel meer keuze. Je kunt kiezen voor het meest luxe, elektrische zonnescherm, of een eenvoudige die dan ook een stuk voordeliger is.

Kies je een standaard maat, dan kan dit vaak snel en tegen een scherpe prijs geleverd worden.

Energieverbruik

Een airco verbruikt veel energie, dat zal geen verrassing zijn. Dat voel je dus maandelijks in je portemonnee, net als het onderhoud. Bovendien is het natuurlijk niet de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Veel mensen kiezen er dan ook voor om zonnepanelen te leggen, zodat je de kosten per maand niet meer voelt en het ook een stuk beter voor het milieu is.

Zonwering daarentegen kost na de initiële aanschaf nauwelijks nog geld. Een keer schoonmaken, veel meer hoeft er niet te gebeuren. Dat scheelt dus maandelijks geld in vergelijking met de airco, maar is ook een stuk beter voor het milieu.

Multifunctioneel gebruik

Zonwering heeft vaak meerdere voordelen dan alleen de zon en dus warmte buitenhouden. Zo creëert een zonnescherm ook buiten schaduw, waar je dan lekker kunt gaan zitten. Een rolluik houdt ook licht buiten, ideaal voor een donkere slaapkamer. Bovendien maak je het dieven lastiger om in te breken, het voelt nog veiliger ook.

Een airco regelt enkel de temperatuur. In de zomer koel, en als je zou willen, in de winter warmte. Je kunt een airco dan ook gebruiken om een ruimte warm te krijgen, zonder verwarming. Maar een lekker koel plekje buiten in de schaduw, licht en dieven buitenhouden? Nee, daar zorgt een airco niet voor.

Wat is koeler? Airco of zonwering

De airco wint het natuurlijk wel op het gebied van ‘wat is koeler?’ Met een airco kun je het vrij gemakkelijk vele graden koeler maken binnen. Dat is met zonwering beperkt: je houdt er de ergste warmte mee buiten, maar als de warmte eenmaal binnen is, krijg je die er met zonwering niet meer uit. Met een airco natuurlijk wel.

Ben je dus op zoek naar iets waarmee je je huis, of een kamer of enkele kamers, echt veel koeler kunt krijgen, dan is de airco jouw keuze. Maar bedenk dan wel dat die doorlopend geld kost en het geen duurzame keuze is.

Zonwering daarentegen heeft vaak meerdere voordelen, maar helpt je wel alleen om de ergste warmte buiten te houden. Daar staat tegenover dat je er na de aanschaf geen kosten meer aan hebt.

Zo vind je de beste bouwaandelen

Previous article

De juiste pannenset bij de juiste bereidingswijze

Next article