Huis

De juiste pannenset bij de juiste bereidingswijze

0

Er zijn ongelooflijk veel manieren om bijvoorbeeld je groentes en je vlees te bereiden. Denk aan koken, wokken, braden, grillen, smoren en stoven. Maar welke pan hoort er bij welke bereidingswijze? Want de juiste pannenset in je kast hebben staan betekent dat je op alles bent voorbereid! We vertellen het jou graag in deze blog.

Als we het hebben over de juiste pan, dan hebben we het natuurlijk niet over een grote pan of een kleine pan. Nee, we hebben het over een braadpan, een koekenpan of een wokpan. Vaak zijn bepaalde pannen in sets te verkrijgen. Of je hebt een pannenset die direct volledig is. Heb jij zin om de sterren van de hemel te koken? Deze pannen heb je nodig.

Bereidingswijze: bakken en grillen

Dit is waarschijnlijk wel de makkelijkste bereidingswijze en vaak de eerste die je leert. Denk aan het bakken van een ei of het klaarmaken van een stukje biefstuk. Hiervoor gebruik je vaak een koekenpan. Deze zit eigenlijk altijd wel in een basis pannenset. Maar wat je graag wilt is een koekenpan van het juiste materiaal. Zo zijn er aluminium pannen met antiaanbaklagen. Deze zijn perfect voor bijvoorbeeld magere vlees- en vissoorten. Wil je courgettes en bijvoorbeeld een stuk zalm grillen? Dan kan dat in een koekenpan, maar het is ook mooi om te kiezen voor een zware gietijzeren pan. Dan krijg je die karakteristieke grillstrepen.

Bereidingswijze: koken en stomen

Je broccoli of je sperziebonen gooi je vaak in een aluminium pan met een laagje water. Op deze manier kook je jouw groentes. Deze pannen heb je vaak in verschillende maten in je kast staan en schaf je gemakkelijk aan in een pannenset. Stomen gebeurt eigenlijk op dezelfde manier, alleen dan creëer je meer stoom waardoor belangrijke vitamines behouden blijven. Dezelfde pannen alleen een iets andere bereidingswijze.

Bereidingswijze: braden en stomen

Een braadpan heb je nodig als je grote stukken vlees of gevogelte wilt gaan braden. Je hebt namelijk de tijd nodig om langzaam het vlees te braden door middel van vocht. Denk aan bouillon of wijn. Vaak is een braadpan dan ook van gietijzer. Hierdoor is hij zwaar, maar ook oersterk. Met een goede braadpan kun je jaren doen!

Alle soorten en maten

Zoals je merkt zijn er veel soorten pannen of pannensets te koop, maar waar moet je opletten?

  1. Welke bereidingswijzen of kooktechnieken gebruik je het meest? Deze pannen zijn dan cruciaal voor in jouw keukenkastje.
  2. Op welke warmtebron kook je? De pan die je wilt kopen moet wel geschikt zijn voor jouw warmtebron, denk aan inductie, keramisch of op gas.
  3. Wil je met of zonder anti-aanbaklaag? Er wordt tegenwoordig veel gesproken over anti-aanbaklagen en je gezondheid. Vroeger werden er giftige stoffen verwerkt in deze pannen. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Je kan dus veilig gebruikmaken van deze pannen.
  4. Er zijn heel veel specifieke pannen te vinden, denk aan een vispan, poffertjespan of een tajine of een paellapan. Deze pannen schaf je vaak aan als je zin hebt in een bepaald gerecht.

Airco versus zonwering, de voor- en nadelen

Previous article

De voordelen van een houtskoolbarbecue

Next article