Handig

Welke gas terugslagklep heb ik nodig?

gas terugslagklep
0

Waar nieuwbouwwoningen tegenwoordig standaard zonder gasaansluiting worden opgeleverd, zijn oudere woningen nog wel van zo’n gasleiding voorzien. Dit betekent dat er in deze oudere woningen vrijwel standaard gebruik wordt gemaakt van een gas terugslagklep. Het idee achter een terugslagklep, welke ook wel terugslagventiel genoemd wordt, is het feit dat het gas maar een kant op kan lopen.

Naast de toepassing van een terugslagklep in het netwerk van gasleidingen, kent dit type klep nog tal van andere toepassingen binnen woningen. Denk ook aan het gebruik van een terugslagklep in de ontluchtingspijp die op het riool onder je woning wordt aangesloten.

Verschillende soorten terugslagkleppen

Wanneer je op zoek gaat naar een gas terugslagklep, zal je al snel merken dat dit onderdeel in verschillende varianten aangeboden wordt. Er zijn specifieke modellen voor een toepassing in het netwerk van gasleidingen. Je kunt deze terugslagkleppen gebruiken bij een temperatuur tussen de -20 en +60 graden Celsius. Nog breder toepasbaar zijn kleppen voor cryogene gastoepassingen. Je kunt deze terugslagkleppen gebruiken bij een temperatuur tussen de -196 en +74 graden Celsius. Andere varianten zijn roestvrijstalen en messing kleppen, kleppen met een afdichting van elastomeren en kleppen die specifiek ontworpen zijn voor agressieve gassen. Bij gasinstallaties wordt er regelmatig gekozen voor messing terugslagkleppen. Dit komt omdat messing sterk, duurzaam en voordelig is.

Werking van een terugslagklep

Een terugslagklep werkt op basis van een drukverschil. Zodra de druk aan de ingangszijde van het ventiel groter wordt dan de druk aan de uitgangszijde, zal het ventiel zich openen. Het gas stroomt nu door de leiding. Op het moment dat de druk aan de binnenzijde van het ventiel afneemt, zal deze zichzelf sluiten door een toenemende druk aan de buitenzijde. In deze situatie is het niet langer mogelijk dat er gas door de leiding stroomt. Het voorkomt dat er gas terug kan stromen op het moment dat de toevoer gesloten wordt. Dit is belangrijk om een mengsel van verschillende gassen te kunnen voorkomen. In de basis hoeft dit niet gevaarlijk te zijn. Wel loop je het risico dat gassen op een plek komen, waar je dit niet wilt.

Ledstrips zijn ideaal voor trapverlichting!

Previous article

Hoe kies je het juiste bureau?

Next article