Handig

Geen kalk meer in huis met een waterontharder

0

Problemen hebben met te veel kalk in het kraanwater thuis is erg vervelend en kan je, als je hier niets tegen doet, een hoop onnodige ellende bezorgen. Door een waterontharder te laten installeren, kun je het probleem van te hard water vrij eenvoudig oplossen. Maar welke problemen levert te kalkrijk water op? Wat zijn de gevolgen van te hard water? En wat doet een waterontharder precies om dit te verhelpen? Welke voordelen hebben waterontkalkers te bieden voor iedereen die te maken heeft met water dat te veel kalk bevat?

Problemen als het water te veel kalk heeft

Hard of kalkrijk water veroorzaakt veel witte aanslag op kranen en leidingen. En dat ziet er natuurlijk niet zo fris uit. Regelmatig schoonmaken helpt tegen de kalkresten, maar leuk is dat natuurlijk niet. Een ander probleem is dat te veel kalk ervoor zorgt dat je machines en apparatuur sneller defect kunnen raken. Wasmachines en afwasapparatuur gaat sneller kapot en werkt ook minder efficiënt. Hierdoor verbruikt de machines in huis minder stroom. En dat is fijn, want je betaalt dan natuurlijk minder en spaart ook het milieu. Last but not least gaan apparaten door de kalk die in de leidingen komt ook langer mee als het water onthard wordt. Je hoeft dus minder snel nieuwe apparatuur te kopen voor thuisgebruik.

In welke opzichten helpt een waterontkalker gebruiken?

Waterontkalkers zijn kleine installaties die op het waterleidingnet worden aangesloten en via een speciale techniek, onder meer met gebruik van onthardingszout en elektriciteit, ervoor zorgen dat al het binnenkomende water in huis ontdaan wordt van kalk. Eigenlijk zijn waterontharders kleine waterzuiveringsinstallaties. Het principe achter hun werking heeft te maken met ionenuitwisseling. In een waterontharders zitten minuscule harsbolletjes die ervoor zorgen dat calciumionen en magnesium ionen uitgewisseld worden tegen natriumionen. Hierdoor kan zich in het water geen kalk meer ontwikkelen en wordt het water zacht.

Waterontkalkers zorgen voor lekkerder én schoner water

Een van de grootste pluspunten van het gebruik van een waterontharder is dat de smaak van het water direct verbeterd. Zacht water is lekkerder en smaakt beter dan kalkrijk, hard water. Je proeft dus het verschil.

Daarnaast is het zo dat water met veel kalk erin niet zo goed voor je is. Kalkrijk water is slecht voor je huid en leidt sneller tot huidirritaties dan water dat onthard is. En dat merk je tijdens het douchen of baden. Voor je gezondheid is het dus beter om een waterontkalker te gebruiken als je thuis veel kalkrijk water in je leidingen hebt zitten.

Waterontharders besparen je op termijn behoorlijk wat geld

Een nadeel van kalkrijk water is dat je tijdens het douchen en baden meer moeite moet doen om goed schuim te krijgen. Mensen die in gebieden wonen waar het water relatief hard is, merken dit doordat ze meer doucheschuim en badschuim moeten gebruiken om een goede schuim te krijgen. Je verbruikt dus meer doucheschuim en badschuim als je last hebt van kalkrijk water. En dat kost je op langere termijn ook mee geld, want je moet vaker douchecrèmes en badschuim kopen.

Nog een andere besparing levert het mindere energieverbruik op, nadat je een waterontkalker hebt laten installeren. Zoals we al schreven verbruiken apparaten als de vaatwasser, maar ook koffiezetautomaten en de boiler, meer energie als er veel kalk in het water zit. Op de lange termijn kun je al snel enkele tientjes per jaar besparen doordat je machines beter hun werk doen en minder energie nodig hebben.

Ten slotte bespaar je met een waterontkalker geld op reinigingsmiddelen. Het geregeld schoonmaken van de doucheleidingen, de kranen en van apparaten is na de installatie van een waterontharder niet meer nodig. Tel maar uit je winst!

 

Upgrade jouw woonkamer met een doorkijk gashaard

Previous article

Hoe maak je jouw interieur klaar voor de herfst?

Next article