Geluidsoverlast behoort tot één van de grootste irritaties ooit. Er is niets vervelender dan na een drukke dag éindelijk in je bed stappen en vervolgens wakker moeten liggen van omgevingsgeluiden of het feestje bij de buren. Ondanks dat geluidsoverlast erg vervelend kan zijn, zijn er gelukkig ook genoeg manieren waarop je dit kunt voorkomen of in elk geval kunt verlichten. Weet jij wat je moet doen bij geluidsoverlast? In dit artikel vind je enkele tips.
Laat een geluidsmeting uitvoeren
Heb je al tijden last van de werkzaamheden bij jou in de buurt, de snelweg of misschien wel de trein die te dicht langs het huis dendert? Dan kun je dit aankaarten bij de gemeente. Of ze hier ook daadwerkelijk iets mee doen, is natuurlijk een ander verhaal. In de meeste gevallen helpt het al enorm als je kunt aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast. Geluidsoverlast is immers een heel relatief begrip. Wat voor de één geluidsoverlast lijkt, is voor de ander weer helemaal geen enkel probleem. Daarom zijn er bij de wet richtlijnen gesteld, zodat duidelijk is wanneer er wel of juist geen sprake is van geluidsoverlast. Met behulp van een geluidsmeting kun je dit duidelijk maken en jouw verzoek tot verandering sterker maken.
Geef het goede voorbeeld
Je kunt niet verwachten van de buren dat zij het altijd netjes melden als er meer herrie kan zijn als je dit zelf ook niet doet. Daarom is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Probeer zo min mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken en meldt het netjes wanneer dit toch meer zal zijn. Op die manier zorg je er ook voor dat anderen meer aan jou gaan denken.
Er zijn tevens veranderingen die je zelf in huis kunt aanbrengen om geluidsoverlast te verminderen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie in huis. Wanneer de ramen bijvoorbeeld beter geïsoleerd zijn, heb je veel minder last van geluiden van buitenaf. Hierdoor zal je bijvoorbeeld minder merken van geluiden op straat.
Maak afspraken met de buren
Het is ontzettend belangrijk om je buren goed te vriend te houden. Doe je dit niet, dan kan het weleens een stuk minder fijn wonen worden. Daarom is het goed om mij overlast samen afspraken te maken. Schakel niet direct de politie in en klop ook niet gelijk boos op de deur, maar ga simpelweg in gesprek met de buren. Doe dit op een rustig moment, zodat jullie samen afspraken kunnen maken.
Houd hierbij niet alleen rekening met je eigen wensen en gezinssituatie, maar ook met die van de buren. Misschien wil jij als ouder van een jong kind graag zien dat er geen verbouwingswerkzaamheden meer worden gedaan na zeven uur ’s avonds, maar is eerder voor de buren niet mogelijk wegens werk. In dat geval zullen er compromissen moeten worden gesloten. In goed overleg kan er vaak veel worden gedaan. Op die manier wordt het wooncomfort niet alleen hoger, maar behoud je ook nog het goede contact met de buren.