Handig

Aanhanger kopen: 5 dingen waar op je moet letten!

bouwafval
0

Als je van plan bent om een aanhanger te kopen, zijn er een paar dingen die je in overweging moet nemen. Welke soort aanhanger heb je nodig? Open of gesloten? Hoeveel assen moet ‘ie hebben? Wil je er één met eigen remsysteem of niet? En is het belangrijk om op het merk te letten? Hieronder lees je er meer over.

Soort aanhanger

Bedenk eerst waarvoor je de aanhanger nodig hebt en wat je er mee wilt gaan vervoeren. Aanhangers zijn er in een heleboel varianten, en iedere variant is gemaakt met een specifiek doel in gedachten. Zo heb bijvoorbeeld kleine en grote aanhangers. Er zijn kipperaanhangers, die snel een lading kunnen lossen en oprijwagens voor het vervoeren van voertuigen.

Open/gesloten?

Als je weet wat voor spullen je gaat vervoeren, kun je aan de hand daarvan besluiten of je een open of gesloten aanhanger nodig hebt. Het voordeel van open aanhangers is dat ze goedkoper zijn, daarom worden die het meest verkocht. Als je echter gevoelige spullen vervoert die niet nat mogen regenen, is het verstandig om voor een aanhanger te kiezen die je volledig af kunt sluiten.

Hoeveel assen?

Ga je voor een aanhanger met enkele as, of eentje met dubbele as? Een enkelasser is vaak goedkoper en wendbaarder, terwijl een dubbelasser beter geschikt is voor zwaardere ladingen. Ook is een aanhanger met enkele as vaak goedkoper dan de variant met dubbele assen.

Remsysteem

Een andere keuze die je moet maken is of je een aanhanger met eigen remsysteem wilt of niet. Dit noemt men ‘geremd’ of ‘ongeremd’.  Met een eigen remsysteem remt de aanhangwagen zelf ook af, in plaats van dat alle remkracht van je auto komt. Vaak zijn deze iets duurder, maar verstandig als je zwaardere ladingen vervoert.

Merk

Kies bij voorkeur voor een aanhanger van een goed merk, zoals Hapert. Vaak zijn deze wat duurder en het is dan verleidelijk om te beknibbelen op de aanschafprijs. Overweeg echter ook de prijs per kilometer. Die is lager als een aanhanger van goede kwaliteit is en langer meegaat. Hoe langer je plezier hebt van een aanhanger en hoe meer kilometers je er mee kunt rijden, des te minder je er uiteindelijk voor betaalt.

Hoe kies je het juiste bureau?

Previous article

Wat is het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering?

Next article