HandigHuisInterieur

Wasmachine stinkt? Oorzaak + snelle oplossing

0

Ruikt je was eerder muf dan lekker fris als je hem uit de wasmachine haalt? Dat is niet de bedoeling natuurlijk, maar waar komt die stank vandaan?

Stikende wasmachine

Er bestaat een grote kans dat je last hebt van wasluis als je wasgoed niet helemaal fris uit de wasmachine komt. Sterker nog; het stinkt. Wasluis is een veelvoorkomende oorzaak als het gaat om wasmachines. Minder wasmiddel gebruiken of af en toe een kookwas, kan je al gauw helpen.

Wasluis

Wasluis klinkt niet echt heel lekker. Al hoef je niet te denken aan krioelende beestjes in je wasmachine. Het gaat namelijk niet om een echte luis, maar om een vettig goedje dat na het wassen achterblijft in de machine. Wasluis of ook wel vetluis genoemd, is een bron van bacteriën dat ontstaat uit achterblijfselen van wasmiddel, huidschilfers, haar en lichaamsvet. Deze bacteriën zorgen voor een naar geurtje in je wasmachine en in je kleding.

Waar komt de wasluis vandaan?

Hoe kan het nou dat er wasluis in jouw wasmachine zit? Dat komt meestal door twee dingen: wassen op lage temperaturen en teveel wasmiddel gebruiken. De laatste jaren zijn we op steeds lagere temperaturen gaan wassen. Heel goed voor het milieu natuurlijk, maar voor onze wasmachine iets minder. Wasluis ontstaat namelijk door het wassen op lage temperaturen. Bij heet water wordt vuil sneller weggespoeld. Vaak gebruiken we ook teveel wasmiddel bij een wasbeurt. Wasmiddel is steeds geconcentreerder geworden, we hoeven dus niet dezelfde hoeveelheden als vroeger te gebruiken om hetzelfde resultaat te boeken. Kijk maar naar de was-pods van tegenwoordig. Een klein dingetje met relatief weinig wasmiddel. Dat is al genoeg voor een hele wastrommel vol.

Wat kan je ertegen doen?

Je wil natuurlijk niet blijven wassen in een stinkende wasmachine. Wat je ertegen kan doen is de wasmachine een keer leeg laten draaien met het programma voor kookwas of de hoogst mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Zo kan je de wasluis er uitkoken. De bacterie overleeft het namelijk niet bij zulke hoge temperaturen. Ook spoelen de viezigheid en de zeepresten makkelijker weg met heet water.

Huishoudmiddel

Om een stinkende wasmachine schoon te maken, kan je ook een huishoudmiddeltje gebruiken. Veel mensen gebruiken een kopje baking soda om de wasmachine van vuil te ontdoen. Je hoeft dit niet tijdens een wasbeurt te doen als je bang bent voor de kwaliteit van je kleding (al kan er weinig mis gaan). Zet de wasmachine aan op een hete wasbeurt, voeg een kopje baking soda toe en klaar is kees. Je kan er zelfs een scheut citroensap doorheen doen, scheelt ook voor de geur en geeft zelfs een lekkere citroengeur mee.

Een schone wasmachine

Je kan je wasmachine beter schoon houden dan schoonmaken. Daarnaast is het ook gewoon vervelend als je was steeds stinkt. Een muf geurende wasmachine is ook heel makkelijk te voorkomen. Het belangrijkste daarin is dat je niet te veel wasmiddel gebruikt. Probeer de stank niet te maskeren met een extra dosis wasmiddel, dat levert alleen het tegenovergestelde resultaat op.

Kookwas

Draai regelmatig een (korte) kookwas, of onderhoudswas. Als je geen wasluis hebt, is dit nog steeds goed om maandelijks, of om de tien tot vijftien wasbeurten aan te houden. Voorkomen is altijd beter dan verhelpen. Met een kookwasje houd je je wasmachine schoon en stankvrij. Laat na het wassen ook altijd de deur van de wasmachine openstaan. Deze is namelijk nog vochtig en zo creëer je een ideaal klimaat voor de wasluis-bacterie. Wees dus slim en laat de wasmachine goed luchten en drogen door de deur open te houden. Maak ook eens in de maand of twee maanden de rubberen rand van de wasmachine schoon. Dat is een ideaal plekje voor de wasluis om lekker te gaan zitten. Maak goed schoon met shampoo of zeep en droog hem goed af.

Maak ook de lade voor het wasmiddel schoon als je dit nog niet doet. Bij veel wasmachines kan je de hele la eruit halen. Veel mensen gebruiken het laatje ook niet meer. Door een pod bij de was in te gooien of de wasmiddel direct in de trommel te doen, sla je een gedeelte over van de wasmachine die je niet zo goed kan schoonmaken.

Het filter schoonmaken

Check zo nu en dan of het filter van de wasmachine verstopt is ja of nee. Dit filter zit er natuurlijk om te voorkomen dat er kleine viezigheden in de pomp van de wasmachine komen. Als dit filter vol zit, kan dit op een gegeven moment ook gaan stinken. Maak daarom ook af en toe dit filter schoon. Dat kan heel makkelijk bij elke wasmachine. Open de ronde klep (vaak rechtsonder van de wasmachine) en plaats er een teiltje onder. Er zal namelijk wat water uit het filter lopen. Als al het water eruit is, kan je het filter eruit halen. Haal de losse dingetjes van het filter af en spoel goed af onder de kraan.

Natte was

Laat ook nooit natte was in de wasmachine zitten. Tuurlijk, je kan het een keer vergeten, maar als je weet wat er groeit als je het eventjes laat zitten, zal je er de volgende keer goed om denken. Als je de natte was te lang in de trommel laat zitten, kunnen er schimmels gaan groeien in je kleding en wasgoed. Dat wil je niet hebben. Zet dus een wekker om gelijk je was op te hangen als je dit nog wel eens vergeet. Lekker alles ophangen en genieten van de frisse wasgeur die je tegemoet komt!

Onkruid verwijderen tussen tegels: gereedschap en tips

Previous article

Afzuigkap schoonmaken: dit heb je nodig + tips

Next article