HandigHuisInterieur

Afzuigkap schoonmaken: dit heb je nodig + tips

0

Nu de grote voorjaarsschoonmaak-tijd is aangebroken, mag de keuken ook wel weer een beurt. Ook je afzuigkap mag er weer aan geloven. Hoe maak je dat ding nou op een handige manier schoon?

Een smerig klusje

De afzuigkap is waarschijnlijk een van de meest vieze dingen in je keuken. Dat komt natuurlijk omdat je die bijna nooit schoonmaakt. Want laten we eerlijk zijn, daar heeft niemand zin in. Er wordt wel elke keer als je hem gebruikt vet en stof doorheen gezogen. Best wel vies dus en des te viezer als je telkens weer het klusje voor je uitstelt. Toch kan het schoonmaken van je afzuigkap ontzettend makkelijk en zonder al te veel vieze schoonmaakdoekjes. Het klusje heb je in een kwartier geklaard. Geen excuses meer om het niet te doen dus.

Wat voor afzuigkap heb je?

Voordat je met deze klus gaat beginnen moet je wel even kijken of jouw afzuigkap van aluminium gemaakt is, of van metaal. Check dus even de handleiding van de afzuigkap, daar staat dat altijd in. De meeste nieuwere afzuigkappen zijn van metaal gemaakt, maar er zullen ook genoeg zijn die nog van vervangbare stoffen filters gemaakt zijn. De stoffen filters kan je niet schoonmaken, deze kan je gewoon vervangen. Het liefst eens in de twee maanden als je er optimaal gebruik van wil maken.

De vaatwasser

Heb je thuis een vaatwasser staan en is dat je beste vriend in huis? Het kan nog beter, je kan de filters van de afzuigkap ook in de vaatwasser schoonmaken! Let er wel op dat de filters niet van aluminium gemaakt zijn, die kunnen daar namelijk niet tegen, maar metalen filters kunnen in een keer in de vaatwasser worden geschoven en klaar is kees. De vaatwasser doet lekker het vieze werk voor jou. Leg wel altijd de vette kant naar onder in de vaatwasser. In de meeste gevallen komt van onderuit het afwasmiddel, zo heb je een beter resultaat. Zet het filter ook niet klem. Dan voorkom je namelijk dat het filter krom trekt. Kan je zelf de temperatuur instellen in je vaatwasser? Dan is een korte beurt van 40 graden heet genoeg.

Wat heb je nodig?

Kan het niet in de vaatwasser bij jou? Geen zorgen. We hebben ook een handige manier om de filters met de hand schoon te maken. Om je afzuigkap grondig schoon te maken heb je een paar simpele producten nodig die je waarschijnlijk al wel in je keukenkastje hebt staan. Het gaat namelijk om baking soda, een beetje afwasmiddel en een (oude) afwasborstel.

Hoe ga je te werk?

Leg de filters van je afzuigkap met de vette kant naar boven en strooi er een handje of een twee eetlepels baking soda overheen. Druppel hier een paar druppels afwasmiddel op en laat de gootsteen vol lopen met water, tot de filters onder water staan. Laat dit in ieder geval tien minuten intrekken, dan zal de meeste viezigheid langzaam losweken. Schrob vervolgens met de afwasborstel het vet wat er nog op zit van de filters af. Als het goed is, zouden je filters er nu weer mooi en schoon uit moeten zien. Zit er nog wel wat viezigheid op die je er nog niet afkrijgt, herhaal dit trucje dan nog eens. Daarna kun je ook nog even stofzuigen voor de echte finishing touch.

Baking soda en azijn

Ja daar is het wondermiddeltje weer. Kan je niet je filters in de vaatwasser stoppen en werkte het bovenstaande middel ook niet helemaal naar wens, kan je altijd het volgende nog proberen. Leg de filters met de vette kant naar boven en vul de gootsteen met kokend water. Doe er wat baking soda op, de hoeveelheid hangt wat af van hoe vies de filters zijn en druk de filters even goed onder water. Voeg wat zout toe aan het water met de baking soda en druk weer de filters even goed onder water. Voeg als laatst een flinke scheut azijn toe en houd de filters onderwater, maar ga er niet boven staan. Tijdens de reactie van baking soda en azijn komen dampen vrij die je liever niet inademt. De reactie van de baking soda en de azijn is een bubbelige bedoeling. Het vet en de viezigheid borrelen nu zelf van de filters af. Laat het goedje even tien minuten staan en doe er eventueel nog wat kokend water bij voor meer resultaat. Als het water is afgekoeld haal je de filters eruit en spoel je het af met water. Je kan de filters eventueel nog even met een zachte spons of afwasborstel schoonmaken. Deze truc werkt gegarandeerd!

De afzuigkap zelf

Als de filters in de vaatwasser zitten of liggen te weken in je eigen gemaakte sopje, kan jij je concentreren op het schoonmaken van de afzuigkap zelf. Die moeten we namelijk ook niet vergeten. Je wil niet naar de mooie schone roosters kijken en met je vingers als nog een vet knopje indrukken als je begint met koken. Doe wat ontvettend reinigingsmiddel op een schone doek en maak de buitenkant en de binnenkant daarmee goed schoon. Het is even een verveld klusje, maar het kan mooi in de tussentijd als de filters ook schoon worden gemaakt.

Zo heb je in een handomdraai weer een schone afzuigkap. Des te vaker je dit trucje toepast, des te minder het vet en de stof de kans krijgen om op te hopen in je afzuigkap. Doe jezelf dus een plezier en maak dat ding eens in de twee of drie maanden schoon.

Wasmachine stinkt? Oorzaak + snelle oplossing

Previous article

Dit zijn de beste manieren om zilvervisjes te bestrijden

Next article