HandigInterieur

Tapijtlijm verwijderen: zo doe je dat

0

Tapijt verwijderen: geen klus waar je naar uitkijkt. Het tapijt zit waarschijnlijk al jaren vast met een dikke lijmlaag. Het is vaak een lastige, langdurige en vervelende klus. Houd hier dan ook rekening mee voordat je eraan begint. Mocht je denken dat het te veel werk is of te zwaar kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een specialist in te huren. Wil je het toch graag zelf doen? Dan zijn er gelukkig wat slimme en handige tips die jij kunt toepassen, waardoor het veel gemakkelijker gaat. Lees snel verder en bespaar jezelf een hoop energie!

Tijd voor verandering

Ooit lag er een mooi tapijt in de kamer of op de trap. Logisch dat je dit niet voor altijd hetzelfde wilt houden. Net als met meubels, kun je ook voor de trap of de vloer op den duur iets anders willen. Ook kan het tapijt beschadigd versleten of niet meer zo fris zijn. Hoog tijd voor verandering dus!

Goed voorbereid aan de slag

Uiteraard is het belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Dit betekent dat je een aantal spullen moet aanschaffen voordat je begint. Hier een lijstje:

  • Stanleymes;
  • Schroevendraaier;
  • Mondkapje;
  • Handschoenen;
  • Voor bruine lijm: afbijtmiddel of vloerlijmverwijderaar;
  • Voor witte lijm: een emmer warm water, sponsjes en een verfkrabber of plamuurmes;
  • Voor lijmkit: cola, schoormachine, verfbrander en verfkrabber.

Zoals je hierboven ziet, kunnen er verschillende soorten tapijtlijm zijn gebruikt. Het is handig om eerst goed te weten wat voor soort lijm er is gebruikt. Kitten werden vooral vroeger gebruikt. Ligt je tapijt er al heel lang? Dan heb je kans dat er kitlijm gebruikt is. Daarnaast kan de lijm op oplosmiddelbasis zijn of op waterbasis. Bij tapijtlijm op oplosmiddelbasis zijn de lijmstoffen opgelost in een oplosmiddel. Na het lijmen verdampt dit oplosmiddel en wordt de lijm hard. Tapijtlijmen op waterbasis zijn vrij nieuw. Dus als je tapijt er pas kort ligt, dan zou de lijm op waterbasis kunnen zijn.

Het verwijderen van lijmkit

Voordat je begint moet je, zoals eerder gezegd, weten wat voor soort lijm er is gebruikt. Gelukkig is kitlijm heel makkelijk te herkennen. Zodra je het tapijt hebt losgetrokken, zie je een keiharde donkerbruine of grijze lijmlaag. Helaas is kit de moeilijkste variant om te verwijderen omdat het in de meeste gevallen niet wateroplosbaar is. Daarnaast werkt voor deze soort lijm een product zoals tapijtverwijderaar vaak ook niet. Er zijn twee manieren om kitlijm wél los te krijgen. Namelijk met cola of met een schuurmachine, verfbrander en verfkrabber. Ga je cola gebruiken dan is het handig om eerst wat gaatjes in de lijm te boren. Vervolgens moet je het tapijt goed nat maken met de cola. Pas wel goed op dat het geen kliederboel wordt! Helpt cola niet? Dan zit er helaas niets anders op dan het huren van een machine.

Tapijtlijm op waterbasis of oplosmiddelbasis

Tapijt dat met waterbasis lijm vast zit, is gelukkig een stuk makkelijker te verwijderen. Maak eerst een stuk nat met warm water. Dek het stuk vervolgens af met plastic zodat het water niet verdampt. Laat het een nachtje staan. De volgende ochtend moet het tapijt makkelijk te verwijderen zijn. Is de lijm op oplosmiddelbasis, dan is de enige manier om vloerlijmverwijderaar te kopen. Een nadeel hieraan is dat dit product vaak giftige stoffen bevat. Het is belangrijk om de ruimte met het tapijt dan goed te ventileren. Ook hier moet je het middel even de tijd geven om in te trekken. Dus goed insmeren en vervolgens afdekken met plastic. De volgende dag kan je de lijmresten verwijderen met een verfkrabber.

Vloerbedekking verwijderen van trap

Het tapijt op de trap kan op verschillende manieren bevestigd zijn. Zit het vloerkleed met spijkers vast of met lijm? Als het beide het geval is, heb je een aardige klus voor de boeg. Het tapijt zit dan namelijk écht goed vast! Zijn er alleen spijkers gebruikt? Breng dan het tapijt rustig omhoog in een hoek en verwijder met een tang de spijkers. Om lijm op waterbasis te verwijderen kun je kiezen voor weken met water en zeep óf met cola. Nadat het een tijdje is ingetrokken, kun je het vloerkleed voorzichtig lostrekken. Lijm op een synthetische basis is alleen te verwijderen met een speciale lijmverwijderaar. Begin in een hoek door het tapijt daar los te maken met een schroevendraaier. Verwijder vervolgens de resten met lijmverwijderaar. Pas wel op met het gebruiken van een schroevendraaier! Je wilt tenslotte het hout van de trap niet beschadigen.

Tapijt verwijderen met machine

Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Dan kan je bij een verhuurbedrijf voor een paar tientjes een tapijtstripper huren. Dit is ideaal om grotere oppervlakten snel tapijt vrij te maken. De machines zijn er in verschillende afmetingen. De machine werk met een mes. Dit mes wordt onder je tapijt geschoven en deze trilt en snijdt het tapijt los. Kost jou weinig moeite! Het kan wel gebeuren dat er nog restjes lijm op de vloer zijn achterblijven. Deze moet je dan wel zelf even verwijderen met een plamuurmes. Vervolgens gebruik je de schuurmachine en het schuurpapier om alles mooi glad te maken.

Het kost tijd

Heb jij ervoor gekozen om het tapijt zelf te verwijderen? Goed natuurlijk! Maar houd wel in je achterhoofd dat het verwijderen van lijmresten niet in een uurtje gedaan is. Een flink portie geduld is dan ook een vereiste als je aan deze intensieve klus begint. Begin voorbereid en haal alle spullen en hulpmiddelen in huis!

Bijzettafeltjes voor jouw interieur

Previous article

Maak je leven makkelijker met slimme raamdecoratie

Next article