Interieur

Maak je leven makkelijker met slimme raamdecoratie

0

Het leven is gevuld met verplichtingen. Door alle plichten verlies je soms je rechten uit het oog. Dit kan over belangrijke onderwerpen gaan die een grote invloed hebben op je leven, of ogenschijnlijk kleine zaken die jouw leven nét iets beter kunnen maken. Ben jij op zoek naar slimme oplossingen voor kleine probleem die samen toch aantikken? Maak je leven makkelijker met slimme raamdecoratie en je bent al goed op weg!

Waarom moet alles slim zijn?

Er zijn tegenwoordig slimme:

  • Telefoons
  • Lampen
  • Luidsprekers
  • Thermostaten
  • Rookmelders
  • Beveiligingscamera’s
  • Deursloten
  • Televisies
  • Koelkasten
  • Gordijnen

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Laten we ons voor deze pagina beperken tot slimme raamdecoratie. Dit is waarschijnlijk niet het eerste item in huis waar je aan denkt wanneer je aan een smart home begint, het is toch een heel goede start. Met name in combinatie met smart lights, maar daar komen we verderop nog op terug.

Wat is slimme raamdecoratie eigenlijk?

Een gordijn gaat open of dicht, en soms ook halfopen. Om gordijnen te bedienen hoef je geen diploma te halen, veel eenvoudiger wordt het niet. Tenzij je een lichamelijke beperking hebt natuurlijk, of wanneer het venster zich op een haast onbereikbare locatie bevindt. De eerste huisautomatisering apparatuur werd dan ook ontwikkeld voor senioren en personen met een beperking. Door ogenschijnlijk eenvoudige taken in huis te automatiseren bleek het mogelijk voor meer mensen om zelfstandig te (blijven) wonen. Dit wordt ‘domotica’ genoemd. Al snel bleek dat het bedienen van een gordijn op afstand, of geheel automatisch voor iedereen best praktisch is. Dit is een handeling die je dagelijks minimaal tweemaal uitvoert; openen in de ochtend en weer sluiten in de avond. En dat vermenigvuldigt met het aantal gordijnen, lamellen, jaloezieën, vouw- rol- of plisségordijnen in huis. Als je deze raamdecoratie slimmer kunt maken, dan bespaar je toch best wat tijd en met name ergernis. Geef toe, ook jij hebt ooit geworsteld met die koordjes van een set jaloezieën… Moet ik nou aan het linker, het rechter of toch beide koordjes trekken?

Slimme raamdecoratie is niet alleen voorzien van een motor in de gordijnrails, er is ook een (draadloze) connectiviteit met andere apparaten mogelijk. Op zichzelf kun je raamdecoratie slim maken, in combinatie met andere smart home apparatuur wordt het pas echt interessant én makkelijk.

Is leven in een smart home echt zo makkelijk?

Tot enkele jaren geleden waren smart homes vooral voorbehouden aan zorginstellingen en hobbyisten die thuis waren in bijvoorbeeld Arduino en Raspberry Pi. Hoewel er nog steeds professionele toepassingen bestaan, en technische hobbyisten de meest innovatieve trucs in elkaar brouwen, zijn het systemen als de Nest serie van Google of de Somfy smart home producten die het leven daadwerkelijk makkelijker zullen maken. Er is wel een beetje inzicht nodig, maar als je een smartphone of tablet kunt bedienen dan kun je ook een smart home inrichten.

Een smart home betekent verbindingen maken

Je bestelt een prachtige set PoweredBlinds met een mooie stof, een bijzondere kleur en een stille motor. Je installeert een app en je kunt direct de gordijnen openen, sluiten, of een tijdslot instellen. Prachtig, makkelijk ook, maar het kan nog beter! Wat dacht je van een lichtsensor? Als het ‘s avonds donker wordt, dan sluiten de slimme gordijnen automatisch. Dit werkt ook wanneer je niet thuis bent. Je kunt door ‘ogen’ en ‘oren’ te koppelen jouw raamdecoratie nog slimmer maken.

Via een ‘bridge’ zoals de bekende TaHoma van Somfy inclusief app voor smartphone of tablet kun je diverse apparaten toevoegen aan het netwerk. Producten van Somfy zoals een beveiligingscamera, rookmelders of een alarmsysteem, maar ook lampen van Philips of luidsprekers van Sonos. Wil je deze apparaten bedienen met je stem? Dat is mogelijk met Alexa van Amazon, Apple Siri of de spraakassistent van Google. Stel voorkeuze programma’s in of bedien de apparaten vanuit één centrale app. Maar we willen als doel nog steeds het leven makkelijker maken.

Een makkelijker leven met slimme raamdecoratie

Nadat je al jouw favoriete apparaten hebt ingesteld, kun je steeds meer taken automatiseren. Je kunt steeds tikken op je smartphone, of praten tegen de spraakassistent, toch wordt het pas echt interessant als je de apparaten autonoom laat werken. Dan heb je direct een zorg minder, terwijl je de vruchten plukt van al deze luxe. Wees je er wel van bewust dat je eerst de apparatuur en software zult moeten configureren om te doen wat jij wilt. Het zal namelijk altijd maatwerk zijn. Als je bereid bent dit proces door te maken dan zal je leven makkelijker en aangenamer worden. Slimme raamdecoratie is in ieder geval een goede start!

Tapijtlijm verwijderen: zo doe je dat

Previous article

Een echte beddenspecialist kijkt verder dan het matras

Next article