HandigHuis

De voor- en nadelen van houtskeletbouw

0

In 2020/2021 is het bouwen met houtskeletbouw steeds populairder geworden. Niet gek, want er is veel gebeurd op het gebied van duurzaamheid. Maar wat zijn de voor-en nadelen van deze bouwstijl? Wij helpen je een keuze te maken, door de pro’s en contra’s op een rijtje te zetten.

Voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw is, zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van bouwen waarbij het skelet van hout gemaakt is. Dit skelet bestaat uit stevige houten balken die het hele huis dragen. De belangrijkste voordelen staan hieronder in een rij.

  1. Ecologisch bouwmateriaal

Het productieproces van hout heeft veel minder impact op het klimaat dan traditionele wanden. Dit komt doordat het verwerkingsproces van hout relatief milieuvriendelijk is. Dus als je besluit te wonen in een woning met houtskeletbouw, draag je een steentje bij aan het milieu. De woning hoeft namelijk minder verwarmd te worden, waardoor je minder CO2 uitstoot.

  1. Speelse vormen en diverse stijlen

Hout is een licht bouwmateriaal waarmee er veel meer mogelijk is, zowel bouwtechnisch als op het gebied van architectuur. Met hout kun je namelijk veel verschillende vromen maken. Denk hierbij aan onregelmatige vormen of sterk gebogen vormen. Niet zo gek dat steeds meer mensen kiezen voor houtskeletbouw.

  1. Goedkoper

Het is natuurlijk altijd fijn als je tijdens het bouwen van je huis geld kunt besparen. Door de gebruikte materialen en de werkwijze is houtskeletbouw een goedkopere methode dan traditionele steenbouw.

  1. Snel bouwproces

Werken met hout gaat een stuk sneller dan werken met steen. Een houtskelet woning kan al binnen vier maanden worden gemaakt.

Belangrijkste nadelen

Er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan het werken met houtskeletbouw. De belangrijkste staan hieronder.

  1. Minder lange levensduur

De levensduur van hout kan, als je het goed behandelt best lang zijn, tussen de 30 en de 70 jaar. Maar als je het gaat vergelijken met steenbouw, is er wel een verschil. Bij steenbouw is de levensduur namelijk bijzonder lang te nomen. Steen gaat minimaal 100 jaar mee.

  1. Mindere akoestiek

Het isoleren van geluid met hout is nog een beetje lastig. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel veel oplossingen hiervoor. Zo zijn er mogelijkheden om extra geluid isolerend materiaal aan te brengen. Het is wel handig om dit uit te zoeken voordat je aan het bouwen met hout begint.

 

De interieurtrends van 2021 op een rij

Previous article

Verhuizen stressvol? Niet met deze tips!

Next article