HandigHuis

Kleine verbouwingen in huis? Maak er een vriendendag van!

0

Even een televisie ophangen, een muur verven of een nieuwe kast in elkaar zetten? Het klinkt eenvoudig maar de praktijk wijst soms anders uit. Afhankelijk van wat er moet gebeuren is het een tof idee om daarom wat vrienden uit te nodigen. Hiermee klaar je niet alleen de klus, maar wordt het werk eigenlijk een soort bijzaak. Hier lees je hoe je zo’n klusmiddag goed aanpakt.

Je kent het wel, van te voren denk je dat je met anderhalf uur klussen wel klaar bent. Om drie uur ‘s middags sta je echter nog steeds met zweetdruppeltjes op je voorhoofd de handleiding van die nieuwe garderobekast voor de derde keer te bestuderen. Dat kan (en moet) anders. Afhankelijk van het project nodig je een aantal handige vrienden Er komt iets meer voorbereiding bij kijken maar hé: vele handen maken licht werk en het wordt nog gezellig ook.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Wat als jij nu net die nieuwe bril van je beste vriend van zijn neus stoot of per ongeluk iets laat vallen op zijn gloednieuwe telefoon? Een aansprakelijkheidsverzekering geeft je dekking voor dit soort schades die je buiten je wil om aanbrengt aan anderen en guess what!? Het is helemaal niet zo duur.

Klussen zonder dergelijke verzekering is zeker geen aanrader. Voor een paar tientjes per jaar ben je ongeluk een stap voor en ben je al verzekerd tot 1 miljoen euro. Hier vind je aansprakelijkheidsverzekeringen eenvoudig uitgelegd.

Het optrommelen van een klusteam

Steeds meer mensen klussen zelf. Ben je rijp voor een deelname aan het programma ‘Help, mijn man is Klusser’, dan ben je waarschijnlijk afhankelijk van de kunsten van anderen. Zorg dus dat je tenminste iemand uitnodigt die jou kan helpen zodat je weet dat er resultaat is aan het einde van de dag. Wees ook reëel over de workload. De missie faalt overduidelijk wanneer blijkt dat je vrienden tal van andere verplichtingen hebben op de bewuste dag en de klus(sen) niet kunnen afronden.

Zorg voor genoeg werkruimte en als je niet over al het benodigde gereedschap beschikt, vraag dan of de hulptroepen hun gereedschapskist mee kunnen nemen. Niets is vervelender om halverwege de klus nog eens naar de bouwmarkt te moeten rijden voor een extra schroevendraaier. Zorg er gewoon voor dat je direct van start kunt en de klus in een keer kunt afmaken. Na de koffie natuurlijk!

Zodra je klusteam compleet is leg je nog eens kort uit wat de bedoeling is en waar nodig verdeel je de taken. Mocht iemand anders nu net iets handiger zijn in de organisatie, laat die persoon dan het voortouw. Jij wil natuurlijk het werk zo goed en snel mogelijk gedaan hebben, laat de experts dus aan het woord!

Veilig aan het werk

Omdat je met meerdere mensen aan het werk bent in een kleine ruimte die ontworpen is voor groot publiek, zit een ongeluk letterlijk in een klein hoekje. Je moet er niet aan denken maar jaarlijks gebeuren er zo’n 130.000 ongevallen tijdens het klussen. Wees dus voorzichtig en houdt zoveel mogelijk rekening met elkaar.

De beloning achteraf

Een goede vriend zal je natuurlijk met alle liefde komen helpen, maar een kleine beloning is nooit verkeerd. Zorg bijvoorbeeld dat de koffie ( of een alcoholische versnapering ) klaar staat bij ontvangst en als je wilt uitpakken met een lunch of bbq achteraf, laat hen dit dan ook van te voren weten. Voor de eventuele afterparty kun je natuurlijk ook partners uitnodigen.

Het mooie resultaat dat jullie samen hebben neergezet moet gevierd worden en hoe doe je dat nu beter dan met een paar drankjes, burgers op de barbeque en gewoon gezellig samen zijn. Niets is lekkerder dan een koud biertje of glas wijn om de vriendschap te vieren op een heerlijke zomerse dag!

Je kunt het samen klussen eigenlijk zien als een leuke en afwisselende manier om weer eens wat tijd met je vrienden door te brengen en samen te werken aan je doe-het-zelf- project. Zorg dat iedereen weet wat er te doen staat, zorg voor een lekkere versnapering en maak er samen een mooie vriendendag van!

 

Hoe je meer plezier kunt hebben als je thuis vastzit

Previous article

Zijn gordijnen nog steeds populairder dan andere raamdecoratie?

Next article