HandigHuis

De gevaren van schimmel in huis (en hoe te bestrijden!)

0

Schimmels in huis. We hebben er eigenlijk bijna allemaal wel een keer mee te maken gehad. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Naast dat ze totaal niet aantrekkelijk zijn om naar te kijken, leveren ze ook nog eens de nodige risico’s op voor de gezondheid én de staat van de woning. Daarom is het zaak om schimmels zoveel mogelijk te voorkomen en – indien ze toch zijn ontstaan – zo snel mogelijk aan te pakken. In dit artikel lees je hoe het verwijderen van schimmel in huis in zijn werk gaat en wat de gevaren nu precies zijn als je de plekken niet tijdig zou behandelen.

Gezondheidsklachten

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat schimmels een enorme invloed kunnen hebben op de gezondheid. Hoe meer schimmels, hoe ongezonder het binnenklimaat is. Dit kan met name voor mensen die al luchtwegenproblemen of een zwakke gezondheid hebben enorm problematisch zijn. Symptomen van schimmels in de lucht kunnen zijn:

  • Luchtwegenklachten
  • Zwakke weerstand
  • Pijnlijke, droge ogen
  • Astmatische klachten
  • Huidirritaties

Met name zwarte schimmel veroorzaakt een groot risico voor de gezondheid. Hoe hoger de concentraties in de lucht, hoe erger de symptomen kunnen worden.

Risico’s voor de woning

Schimmels hebben niet enkel effect op de gezondheid, maar kunnen ook nog eens de woning aantasten. Zeker wanneer zij langere tijd blijven zitten. Schimmels nestelen zich namelijk diep in de muren en plafonds, waardoor de ondergronden weker en zwakker worden. In sommige gevallen kan het oppervlak hierdoor zelfs afbrokkelen of loslaten. Als schimmel in pleisterwerk is getrokken, moet dit in sommige gevallen zelfs volledig worden vervangen.

Reeds aangetaste materialen zoals verf en behang moeten vrijwel altijd opnieuw worden gedaan. Dit brengt dus niet alleen een zeer groot gezondheidsrisico met zich mee, maar ook nog eens een flinke kostenpost.

Muffe geur in huis

Naast de risico’s van schimmels zijn ze ook nog eens niet aantrekkelijk om te zien. Schimmels geven de woning direct een onhygiënische uitstraling. Bovendien ruikt het ook nog eens zo. Wanneer schimmelhaarden te lang blijven zitten, trekken ze in het textiel en andere materialen. Hierdoor ontstaat er een zeer muffe lucht in huis. Zelfs wanneer de schimmel zelf al is verwijderd. Dat is natuurlijk erg spijtig voor je spullen. De enige oplossing is vaak de meubels opnieuw kopen. Zonde van het geld.

Schimmels voorkomen en bestrijden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hierbij moet de oorzaak worden aangepakt. Dit is vrijwel altijd een condensatieprobleem. Schimmelhaarden gedijen het best bij een vochtig binnenklimaat. Wanneer de vochtbalans in huis niet goed is, grijpen zij sneller hun kans. Daarom is het goed om in extra ventilatie te investeren en op die manier schimmels minder de kans te geven.

Is er toch schimmel ontstaan? Dan zijn er verschillende speciale reinigingsmiddelen die je kunt gebruiken om de plekken te behandelen. Wacht hier niet te lang mee. Een schimmelhaard kan zich al zeer snel uitbreiden. Met alle gevolgen van dien. Zie je een plekje opkomen? Behandel deze dan direct om erger te voorkomen.

Je houten vloer isoleren in een paar stappen

Previous article

Alles wat je moet weten als je Triple glas gaat aanschaffen

Next article