Huis

Je houten vloer isoleren in een paar stappen

0

Je bent echt een ‘’mannetje van alles’’, en houd ervan om in je eigen huis flink te klussen. Dan kan jij vast ook je eigen vloer isoleren. Maar het isoleren van een houtenvloer vergt toch even iets meer informatie. Wij geven je een stappenplan waarmee jij zelfstandig professioneel je houten vloer isoleren kan. Liever een specialist? Schakel dan bijvoorbeeld Woodstock Vloeren in, zodat je je houten vloer alsnog kunt isoleren, bijvoorbeeld met schuimbeton.

Het goed isoleren van je woning is belangrijk. Tegenwoordig wordt er al snel gekeken naar bijvoorbeeld het energielabel van een woning. Wanneer jij je woning goed hebt gesolieerd zal je qua energielabel er flink op vooruit gaan. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook voor je eigen portemonnee wanneer jij huis beter warm blijft en je hierdoor minder hoeft te stoken. Daarom wordt vaak ook de houtenvloer op de begane grond goed geïsoleerd. Met gebruik van de juiste materialen zorg jij ervoor dat je weer jaren vooruit kan.

Stappenplan voor het isoleren van een houten vloer:

Stap 1: Gaten dichten

Zitten er gaten van bijvoorbeeld leidingen, zorg ervoor dat je deze dicht maakt. Je wil dat er zo min mogelijk tochtplekken zitten onder je houten vloer.

Stap 2: De juiste vloerisolatie

Er zijn allerlei verschillende isolatiematerialen die je kan gebruiken. Maar voor onder een houtenvloer raden wij schuimbeton aan. Dit houdt vocht beter tegen en dit is relatief licht en goedkoop. Ook is het nog eens extreem duurzaam in vergelijking met andere vloeren.

Stap 3: Jezelf beschermen

Isolatiemateriaal kan soms best hardnekkig spul zijn. Vooral bij het gebruik van glas- of steenwol kan je behoorlijke last krijgen. Zorg daarom voor een goede veiligheidsbril en draag lange mouwen met handschoenen. Een goed stofkapje en een behoorlijke ventilatie kunnen er ook voor zorgen dat je minder klachten krijgt.

Stap 4: Vast zetten van je isolatiematerialen

Nu is het tijd om je isolatie te bevestigen. Wij adviseren om gebruik te maken van spijkers, schroeven, draad, nietjes of pluggen. Lijmen kan je beter niet doen, want lijm kan losraken. Wanneer dit gebeurt ben je verder van huis.

Stap 5: Voorkom extra vocht in je kruipruimte

Ben jij bezig om de kruipruimte goed te isoleren maak dan gebruik van extra folie om vocht tegen te houden. Vocht is de grote boosdoener wanneer het gaat om schade aan je woning. Dit wil je dus zo veel mogelijk voorkomen. In de kruipruimte kan je dit doen door folie neer te leggen. Staat er vaak water in je kruipruimte, dan kan je beter gebruik maken van folie dat drijft. Wanneer jij het goed dichtzet kan dit vocht niet weer omhoogtrekken.

Extra: tips om je vloer milieuvriendelijker te maken

Er zijn veel huizen die tegenwoordig al voorzien zijn van vloerverwarming. Waar je misschien denkt: dit is een luxe optie, is dat niet alles. Want vloerverwarming is ontzettend milieuvriendelijk. Zo is het milieuvriendelijker om gebruik te maken van vloerverwarming dan normale verwarmingen in huis te hebben. Wij raden dan ook aan wanneer je toch bezig bent om gelijk vloerverwarming te leggen. Zo ga je mee met de ontwikkelingen en de milieu transitie.

Ben jij benieuwd wat je kan doen om je huis nog verder te verduurzamen? Bekijk dan deze link.

Welke Exit zwembaden bieden goede kwaliteit?

Previous article

De gevaren van schimmel in huis (en hoe te bestrijden!)

Next article