HandigHuis

Bloedvlekken verwijderen uit kleding: tips!

0

Niets is zo vervelend dat bloed in je kleding. En als je regelmatig een bloedneus hebt, ravottende kinderen thuis hebt rondlopen of bijvoorbeeld menstrueert. Dan is bloed in je kleding haast niet te voorkomen. En eerlijk is eerlijk, het zijn rotvlekken om te verwijderen. Maar gelukkig er zijn een aantal dingen die je kunt proberen! We delen deze tips maar al te graag met je! Lees je mee?

Voordat we aan de slag gaan met de vele tips, is het handig om het volgende sowieso te weten. Wanneer je bloed uit kleding wilt verwijderen moet je zo snel mogelijk handelen. Het beste is om binnen 24 uur het te proberen. Maar het liefst als je direct aan de slag zodra het is gebeurd of je het hebt ontdekt.

  1. Gebruik koud water om bloedvlekken te verwijderen

Je denkt misschien: koud water? Ik dacht dat alle vlekken er met warm water wel uit zullen gaan. Maar dat is helaas niet waar. Warm water is goed voor heel veel vlekken, maar juist niet voor bloed. Want in bloed zitten eiwitten en deze zullen gaan stollen wanneer je warm water gebruikt. Met als resultaat dat het bloed aan de vezels van je textiel blijft plakken. Hierdoor blijft er zo’n roestachtige kleur achter, dat je waarschijnlijk wel kent. En als die kleur eenmaal is verschenen, is het nog heel lastig om het te verwijderen. Dus heb je bloed in je kleding? Stop het dan direct in de wasmachine maar draai een koude was. Je kan het natuurlijk ook met de hand doen. En zorg er dan voor dat het kledingstuk aan de lucht kan drogen en stop hem niet in de droger. Anders krijg je natuurlijk precies hetzelfde effect als met warm water.

  1. Gebruik azijn om een bloedvlek te verwijderen

Een andere optie die we veel zien, is het gebruik van witte azijn. Je kan het direct op de vlek aanbrengen en breng ook direct een flinke hoeveelheid aan. Vervolgens laat je het tien minuten intrekken. Je kan daarna het gemakkelijk met een natte en koude handdoek (zie vorige tip) eraf halen. Blijf je plek nog wat zien? Herhaal dan de manier. En gooi hem vervolgens in de koude was om de geur van de azijn eruit te halen. En je denkt misschien koude was? Lees hiervoor even de tip van hierboven.

  1. Gebruik zout of soda om een bloedvlek te verwijderen

Ook een veel gebruikte manier is het gebruik van zout. Je maakt hiervoor eerst een handige zoutoplossing. Bijvoorbeeld door water in een teil te doen met veel zout. Of je moet aan de zee wonen natuurlijk. Vervolgens week je het kledingstuk waar bloed om zit een uur of drie of vier in het water. Je kan daarna met een wasmiddel op de bloedvlekken proberen de vlekken eruit te halen. Gooi hem daarna wederom in de koude was. Een andere manier om bloedvlekken te verwijderen en die precies op dezelfde manier werkt is soda. Gewoon soda uit de supermarkt is hiervoor goed. Je hebt ook natuurlijke soda mocht je dat prettiger vinden om te gebruiken. Het voordeel hiervan is, is dat het niet direct zo heftig is als keukensoda. Dat is een stuk meer chemisch. Het resultaat is verder wel hetzelfde. Doordat er bubbels ontstaan wordt het bloed van het textiel afgeweken.

  1. Gebruik drinken om een bloedvlek te verwijderen

Een andere veel gebruikte manier is drinken. Denk bijvoorbeeld aan melk. Melk hebt goed tegen bloedvlekken omdat het goed in de stof kan trekken. De witte kleur haalt het rode uit de stof. Je kan daarna met een schone doek het deppen, zodat de kleur helemaal eruit gaat. Je kan het nog een paar keer herhalen, mocht de kleur zichtbaar blijven. Ook kan je gebruikmaken van cola. Cola is echt een superkracht. En heeft een heel hoog reinigende kracht. Met een flesje cola bij de hand kun je dus direct bloedvlekken verwijderen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld met kinderen in het park bent of ergens anders waar je niet direct een wasmachine om handen hebt. Je kan het direct vanuit de fles op de vlek drukken. Laat het goed intrekken en daarna kun je het weer optimaliseren door je kledingstuk in de wasmachine te doen.

  1. Gebruik chemische producten om bloedvlekken te verwijderen uit je kleding

En dan hebben we nog een aantal chemische oplossingen om bloedvlekken te verwijderen uit je kleding. Denk bijvoorbeeld aan ammoniak. Dit is een ideaal product om vlekken mee te verwijderen. Ook als je bijvoorbeeld zweetvlekken hebt. De geur is wel heel sterk. Dus je moet goed opletten wanneer je gebruik maakt van dit middel. Zorg ervoor dat je ruimte goed geventileerd wordt en dat je de geur niet inademt. Je kan bijvoorbeeld een mondkapje dragen. Het kledingstuk moet 100% in de wasmachine naar dat je de bloedvlek eruit hebt gekregen. Want de geur van ammoniak is niet fijn om de rest van de dag in te zitten.

  1. Maak gebruik van droge stoffen om een bloedvlek te verwijderen

We hebben heel veel natte producten laten zien die je kunt gebruiken om een vervelende bloedvlek uit je kleding te krijgen, maar je kan ook poeder gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan talkpoeder. Je kan het in de vlek smeren om zo het bloed uit de textielvezels te halen. Hetzelfde geldt voor maizena. Ook dit werkt op dezelfde manier en is iets dat je vaak wel in huis hebt.

We hebben je een aantal tips gegeven om bloed uit te kleding te krijgen. Maar hierbij is het wel belangrijk dat je één product eerst probeert. Ga niet alle opties met elkaar mixen in de hoop dat je een beter resultaat krijgt. Want dan kom je misschien wel bedrogen uit.

Groen is gras… en nog veel meer!

Previous article

Hoeveel kost een dakkapel gemiddeld? Waar moet je op rekenen?

Next article