Tuin

10 tips om gezond te tuinieren

0

Hou je van verse en biologische groenten? Heb je er dan al eens over nagedacht om zelf je groentjes te kweken? Helemaal niet zo moeilijk, als je maar weet hoe je eraan moet beginnen. Voor een goede oogst hou je best rekening met deze tien tips. Je zult al snel ontdekken dat er niets zo ontspannend is als op een stralende zondagnamiddag in de tuin te werken.

  1. Kies een goede locatie

    Check even de historiek en de omgeving van de plek waar je groenten wil telen, en laat eventueel een bodemanalyse naar verontreinigende stoffen (zware metalen, PAK’s…) uitvoeren voor het telen in volle grond. Er zijn erkende labo’s die dit kunnen doen bij je.

  2. Teel in zuivere, aangevoerde grond in bakken

    Soms is je bodem historisch vervuild. Dan kun je telen in aparte bakken of op een verhoogde moestuin, gescheiden door een buffer van de vervuilde grond. Verifieer de kwaliteit van de zuivere aangevoerde grond, en voer ongeveer 60 cm op.

  3. Beperk vervuiling door een goed inrichtingsplan

    Teel je groenten niet vlakbij een drukke autoweg of spoorweg, en voorzie een haag of heg tussen het verkeer en je moestuin.

  4. Vermijd behandeld hout en wees voorzichtig met jrecuperatiemateriaal

    Gebruik niet-chemisch behandeld hout voor de constructie van plantenbakken, steunpalen en afsluitingen. Treinbielzen en geïmpregneerd hout vermijd je best. Ze bevatten vervuilende stoffen die in je tuinbodem terecht komen. Gebruik ook geen gerecupereerde autobanden als plantenbak.

  5. Verbeter de bodemvruchtbaarheid

    Breng in je moestuin de pH op peil en voeg compost en organische meststoffen toe om het humusgehalte te verhogen. Onderzoek hiervoor de bodemstructuur ter plaatse en laat een standaard bodemonderzoek uitvoeren door een erkend labo.

  6. Geef biodiversiteit een plaats

    Een boom, een poel, een haag, een bloemenweide, een takkenwal, een insectenhotel, nestkastjes… Alles heeft zijn plaats in je tuin! Zo voorzie je voedsel en schuilplaatsen voor allerlei dieren. Zij helpen je aantastingen in je moestuin in toom te houden. En wat beter is: bestrijdingsmiddelen worden zo overbodig.

  7. Gebruik proper water om te gieten

    Gebruik bij voorkeur regenwater, behalve van een dak uit asbestplaten of –leien. Tweede optie: grondwater dat bij voorkeur op het ogenblik van gebruik opgepompt wordt. Gebruik enkel in nood kraantjeswater.

  8. Stook niet, of slim

    Geef snoeihout een tweede leven in je tuin. Verbrand nooit behandeld hout, oud papier, plastic, piepschuim en ander (huishoudelijk) afval in de tuin of in een verbrandingstoestel binnenshuis. Zelfs de rook van droog, onbehandeld hout is niet helemaal proper. Raadpleeg je gemeente om te weten of je mag verbranden in je tuin.

  9. Was je handen

    Vervuilende stoffen kleven aan gronddeeltjes. Vermijd grond uit de tuin in huis te brengen: reinig je materiaal in de tuin en verwijder de grond van de geoogste groenten in je tuin. Was je handen grondig, ook bij het dragen van handschoenen. Let op dat kinderen geen grond of vuil tuinmateriaal in hun mond steken. Jonge kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen voor sommige stoffen, lood bijvoorbeeld. Zorg ook dat je kinderen goed hun handen wassen na het spelen of meehelpen in de tuin.

  10. Geniet van een gezonde oogst

    Was de eetbare delen van de groenten met koud of lauw water. Verwijder de buitenste bladeren bij kool- en bladgewassen (savooikool, sla…), en schil of pel knol- en bolgewassen (rode biet, aardappel, raap, ui…). Zo verwijder je het grootste deel van eventueel aanwezige vervuilende stoffen. En… zorg voor variatie op je bord!

De Goedkoopste Boxspring merken die toch goed zijn

Previous article

9 tips voor een luxe interieur met een klein budget

Next article