GeldHuis

Welke duurzame energie past bij jouw huis?

0

Het meest actuele thema als het om huizen gaat, is duurzaamheid. Het wordt steeds belangrijker dat we op een duurzame manier met energie omgaan omdat de fossiele brandstoffen als olie en gas op raken. Aan de ene kant kan dat door energie te besparen, bijvoorbeeld door zuinige apparaten aan te schaffen en bewust om te gaan met stroom. Aan de andere kant kun je ook kiezen voor duurzame energie. Er zijn verschillende vormen, maar welke past bij jouw huis?

Zonnepanelen

De tegenwoordig meest voorkomende manier om duurzaam energie op te wekken zijn zonnepanelen. Dat komt mede omdat je deze zelf kunt laten plaatsen en dan dus zelfvoorzienend bent. Steeds meer huizen zijn dan ook voorzien van zonnepanelen.

Zonnepanelen kunnen in principe op elke woning geplaatst worden. Ze kunnen op een plat dak maar net zo goed op een puntdak geplaatst worden. Let bij zonnepanelen kopen wel op het rendement, dit wordt steeds beter waardoor je met minder panelen meer energie op kunt wekken. Dit is overigens ook afhankelijk van waar je ze plaatst, als ze naar het noorden wijzen leveren ze minder op dan naar het zuiden geplaatste panelen.

Kun of wil je geen zonnepanelen op je huis, bijvoorbeeld omdat je weet dat je er niet lang blijft wonen of omdat je huurt, dan is het op steeds meer plaatsen mogelijk om aan een collectief mee te doen. Dan koop je een deel van een enorm veld zonnepanelen, waarmee je jouw energieverbruik inkoopt.

Warmtepomp

Gas is ook een vervuiler, er is niet voor niets een campagne gestart die ‘van gas los’ heet. Maar voor veel huizen betekent dit dat er wat moet veranderen, want de verwarmingsketel werkt op gas. Enkel het gasfornuis inwisselen voor keramisch of een inductieplaat is dan niet voldoende.

Een oplossing is een warmtepomp, echter is dit niet voor ieder huis zonder meer geschikt. Bovendien zijn de kosten behoorlijk. Maar helaas is er nog geen echt ander alternatief. Hier zullen we hopelijk in de toekomst wel meer van gaan horen.

Groene energie

Heb je een huurhuis of om wat voor reden dan ook geen mogelijkheid voor het opwekken van eigen energie of warmte, dan kun je alsnog wat doen qua duurzaamheid. Kies bij je energieleverancier dan voor 100% groene stroom. Deze wordt opgewekt door wind, water en/of zon en is minder belastend voor het milieu. En vaak kost dit niet of nauwelijks extra. Ook voor milieu en duurzaamheid geldt: alle kleine beetjes helpen.

Gezonder leven door daglicht? Zo doe je dat!

Previous article

Composiet schuttingen zijn perfect voor iedere tuin!

Next article