Interieur

Gezonder leven door daglicht? Zo doe je dat!

0

We letten op onze voeding, sporten en zorgen dat we voldoende vitamines binnenkrijgen. Maar let jij ook op een voldoende hoeveelheid daglicht die je dagelijks tot je neemt? In dit artikel lees je het belang van voldoende daglicht op je gezondheid.

Biologische klok

Voor velen een suf begrip, maar je biologische klok heeft enorm veel invloed op ons dagelijkse doen en laten. De biologische klok geeft je hersenen een seintje wanneer het bed- en wektijd is. Daarnaast wordt je bloeddruk, lichaamstemperatuur en stofwisseling erop afgestemd. Hoe deze klok optimaal benut wordt? Juist: daglicht!

Hoeveel (dag)licht heb je nodig?

Het juist functioneren van je biologische klok is dus erg belangrijk voor je gezondheid. Om je biologische klok optimaal te laten ‘tikken’, heb je iedere dag een bepaald aantal lux nodig. Lux is de eenheid voor lichtsterkte. Dagelijks zo’n 10 minuten daglicht is al voldoende om je biologische klok goed in te stellen. Pak dus de fiets naar je werk of maak een middagwandeling van 10 minuten in je pauze!

Te weinig daglicht? Dit gebeurt er met je lichaam

Weiger je om die dagelijkse 10 minuten daglicht tot je te nemen? Dan heeft dat verschillende gevolgen op je lichaam. Melatonine is een hormoon die ervoor zorgt dat we slaperig worden. Wanneer het donker wordt, neemt je melatonine toe en geeft het je hersenen een prikkel om moe te worden. De aanmaak van deze stof wordt stopgezet wanneer je blootgesteld wordt aan daglicht. Een tekort aan daglicht resulteert dus in slaperig gevoel waardoor je je concentratie overdag slecht kunt vasthouden!

Vitamine D heb je nodig om gezond te blijven. Deze vitamine zorgt voor sterke tanden, botten en een goede weerstand. Je raadt het al: zonlicht is de belangrijkste bron van deze vitamine! Belangrijk om gezond te leven dus! Gooi je gordijnen, jaloezien of vouwgordijnen op maat open en verwelkom zoveel mogelijk zonlicht in je kantoor/huis.

Daglicht is daadwerkelijk belangrijk voor je gezondheid. Houd dus die 10 minuten zonlicht vast per dag!

Beste matras van 2023

Previous article

Welke duurzame energie past bij jouw huis?

Next article