GeldHuis

Verbouwing financieren: welke mogelijkheden zijn er?

0

Een verbouwing is leuk, maar kost ook wat! Wat voor mogelijkheden zijn er eigenlijk allemaal om je verbouwing te financieren?

Je hypotheek verhogen

Eindelijk je droomhuis gevonden, maar wil je er nog een klein beetje aan sleutelen? Of wil je een nieuwe look geven aan je vertrouwde huisje? Het verhogen van je hypotheek kan een optie zijn om te overwegen. De hypotheekrente kan in bepaalde gevallen aftrekbaar zijn van de belasting. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het geld wat je hebt gekregen gebruikt is voor de verbouwing, dus bewaar de bonnetjes goed!

Er zitten ook bepaalde kosten vast aan het willen verhogen van je hypotheek:

  • Taxatiekosten. Er wordt gekeken hoeveel je woning waard is. Soms is hier een taxatierapport voor nodig. De kosten van de taxateur zijn dan voor jou.
  • Notariskosten. Om je hypotheek te kunnen verhogen, kan het zijn dat je naar de notaris moet en ook die kosten zijn voor jou.
  • Adviseurskosten. Als je niet zeker bent van je zaak kan je in overleg met een onafhankelijke adviseur. Dat is een keus die je zelf maakt en de kosten van deze adviseur zijn ook van jou.

Als je je hypotheek verhoogt, leen je dus een extra hypotheekbedrag. Hiervoor gelden nieuwe hypotheekvorm, rentevaste periode en actuele rentetarieven. Die zijn niet gelijk aan de lopende hypotheek.

Je hypotheek oversluiten

Wanneer de huidige rente laag is, kan een verbouwing het moment zijn om je hypotheek te verhogen. Oversluiten betekend dat je overstapt aar een andere geldverstrekker. Overleg eerste met een adviseur of je er juist aan doet. Een hypotheek oversluiten kost namelijk altijd geld. Je moet de notaris en de taxateur betalen. Ook kan oversluiten gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek.

Een krediet of persoonlijke lening

Om de verbouwing van je huis te financieren kan je ook nog een krediet of een persoonlijke lening afsluiten. De looptijd is meestal korter dan bij een hypotheek en de rente hoger. Hierdoor kunnen de maandelijkse kosten van een krediet of lening hoger zijn. Hoeveel je betaalt hangt af van wanneer je de lening afsluit, hoelang je leent en het rentepercentage is de looptijd. De ene lening is de andere niet en het is altijd verstandig om geld lenen vergelijken en meerdere opties te bekijken.

Je spaargeld gebruiken

Voor sommigen is deze optie niet echt wenselijk. Je hebt dat immers helemaal geen spaargeld meer. Voor anderen is dit een uitkomst. Spaargeld is voor dingen zoals verbouwingen! Op die manier hoef je niks af te sluiten en kan je toch verbouwen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer spaargeld hebt dan het heffingsvrij vermogen en daardoor belasting moet betalen over je spaargeld. Het kan ook zijn dat je spaarrente minder is dan de rente voor krediet of een hypotheek. In deze situaties is het misschien goed om je spaargeld in te zetten tijdens de verbouwing.

Verbouwen met NHG

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie. Het moet dan wel gaan om achterstallig onderhoud, uitbreiding of kwaliteitsverbetering van he huis. Bijvoorbeeld wanneer je in een historisch pand woont en deze met behoud wil verbouwen. Vraag een onafhankelijke adviseur wat hij van de situatie vindt en geef het een kans.

Dit zijn de beste websites om je huis te verkopen

Previous article

Deze hotels zijn net als thuis – huiselijke hotels

Next article