Cryptocurrency komt steeds vaker in het nieuws, en het is duidelijk dat deze gedecentraliseerde digitale munten meer zijn dan gewoon maar een hype.
Crypto duikt op in heel wat sectoren, en meer en meer bedrijven aanvaarden crypto, zowel als betaling voor hun goederen en diensten, of als betaling voor hun personeel of als beleggingsmethode.
Volgens recent onderzoek aanvaardt in de Verenigde Staten reeds één derde van kleine onderneming betalingen in cryptocurrency.
Dat is een serieuze toename in vergelijking met een aantal jaren geleden!
Ook individuen storten zich massaal op deze markt. Als je hier zelf interesse in hebt, willen we je meteen op het hart drukken om eerst goed onderzoek te doen! Lees een Bitvavo review, bekijk wat video’s, zoek crypto-blogs, enzovoort.
Er zijn elke dag honderdduizenden transacties met Bitcoin, en het gebruik neemt alleen maar toe. Ook andere cryptomunten zoals Litecoin en Bitcoin Cash hebben de laatste jaren een sterke toename in populariteit gezien.
Dankzij nieuwe cryptobedrijven wordt het immers erg makkelijk om cryptomunten tussen twee individuen te wisselen, én tussen klanten en bedrijven.
Deze evolutie heeft ervoor gezorgd dat ook in de vastgoedmarkt men steeds meer gewag maakt over cryptomunten te aanvaarden.
Het is bijlange nog niet de norm, en zeker nog niet in ons land, maar huizen kopen met Bitcoin of andere crypto begint steeds meer een optie te worden, en in meerdere landen is dit al succesvol uitgevoerd.
Kan je een huis kopen met crypto? In theorie wel dus, maar het is niet zo makkelijk.
Hoe gaat dit nu precies in zijn werk, hoe kan je crypto gebruiken bij de aankoop van vastgoed?
Er zijn meerdere manieren hoe dat zich kan manifesteren:
Je crypto omzetten in cash
De eerste manier is meteen ook de meest voor de hand liggende, en telt in feite niet want je gebruikt je crypto niet rechtstreeks.
Als je een “early adopter” was en jaren geleden reeds goed belegd had in crypto, is de kans groot dat je nu met een stevige digitale spaarpot zit.
Je kan een deel daarvan gewoon omzetten in euro, en dat geld dan gebruiken om een pand aan te kopen.
Dat is vrij eenvoudig, want het is in feite gewoon een normale vastgoedtransactie, met één extra stap in het begin.
Let wel op dat je wellicht stevige belastingen zal moeten betalen bij een dergelijke aanpak.
Gewoon directe transacties
De tweede optie is de meest eenvoudige op het vlak van de transactie zelf: je zoekt gewoon iemand die een huis verkoopt en crypto aanvaardt als betaalmiddel.
Er is niets dat twee individuen ervan weerhoudt om een contract op te stellen en een stuk vastgoed te verkopen in ruil voor crypto via een directe wallet-to-wallet transactie.
Bij een dergelijke optie moet je er natuurlijk altijd voor zorgen dat je een contract hebt, en dat je een advocaat met kennis over deze sector inhuurt om alles in goede (legale) banen te leiden.
Het grootste probleem met deze optie is dat er helemaal niet veel mensen zijn die crypto aanvaarden als legitiem betaalmiddel voor hun vastgoed, dus je zal lang moeten zoeken en je keuze qua vastgoed is dan ook navenant veel beperkter.
Je crypto gebruiken als onderpand
Je kan ook je cryptomunten gebruiken als onderpand voor een vastgoedbelegging.
Fintech platformen zoals BlockFi, Celsius en Unchained Capital bieden leningen aan in cryptocurrency met een jaarlijkse rente tussen 1 en 6%.
Je kan deze leningen dan gebruiken voor het aankopen van auto’s en vastgoed.
Het handige hieraan is dat je je cryptomunten niet moet omzetten in euro om toegang te krijgen tot een lening, en zo kan je de vaak erg hoge belastingen vermijden.
Let op dat dit (nog) niet beschikbaar is in Nederland.
Het grote probleem hiermee is dat prijzen van cryptomunten meestal erg volatiel zijn (tenzij je stablecoins zoals Tether) gebruikt), dus de waarde van je crypto als onderpand kan sterk schommelen, wat tot twee verschillende resultaten kan leiden:
- De waarde van je crypto kan de hoogte inschieten, waardoor je cryptovermogen gewoon stijgt
- De waarde kan dalen, waardoor je mogelijk een “margin call” krijgt, waarbij je misschien meer geld moet opleggen om de gedaalde waarde te compenseren
Vastgoed aanschaffen met behulp van, of via, NFTs
Een NFT is een non-fungible token, een digitale vertegenwoordiging van een bepaald (fysiek of digitaal) voorwerp of dienst.
NFTs worden op dit moment meestal gebruikt als een manier om digitale kunst en verzamelobjecten te bezitten, maar je kan de technologie die erachter zit (“smart contracts” en blockchain) ook gebruiken voor vastgoed.
Een NFT kan zowel de normale verkoop van een stuk vastgoed vertegenwoordigen, én tegelijk dienen als vorm van betaling of onderpand als zowel koper en verkoper het daarover eens zijn.
Het grote voordeel is dat transacties die worden opgeslagen via NFTs op de blockchain terecht komen, waar ze voor altijd vast liggen, en altijd toegankelijk zijn voor alle leden van de transactie.
Er kan niet mee worden gefraudeerd of geknoeid, en er kan geen onduidelijkheid en dus ruzie ontstaan over de grootte, waarde, belastingen en dergelijke van het stuk vastgoed, zoals tegenwoordig wel het geval is bij papieren transacties, omdat die verloren kunnen gaan.
Waarom zou je een huis kopen met crypto?
Nu duidelijk is dat een huis kopen met crypto wel degelijk een optie is, en dat dit wellicht steeds populairder zal worden naarmate de technologie geavanceerder wordt, vraag je je nu wellicht af waarom je dit zou overwegen.
Om te beginnen kunnen we stellen dat cryptocurrency gedecentraliseerd is. Er komt geen derde partij zoals een bank kijken bij de transacties, geen middelman waaraan je tal van onkosten zal moeten betalen en waardoor er heel wat vertraging ontstaat bij het hele proces.
Een directe transactie van koper naar verkoper met crypto verloopt dus goedkoper én veel sneller.
De transactie wordt ook vastgelegd op de blockchain, waardoor er geen risico is dat deze verloren zal gaan, zoals wel eens het geval kan zijn met traditionele papieren transacties.
Daarnaast is vastgoed aankopen met crypto ook een manier voor cryptobeleggers om hun digitale winst om te zetten in een fysiek goed, en hun portfolio wat diverser te maken.
Je kan een relatief volatiele bezitting zoals Bitcoin gebruiken om een relatief stabiele en meer voorspelbare vorm van investeren aan te kopen.
Kortom, kan je een huis aankopen met crypto? Ja dat kan, maar er hangen vandaag de dag nog heel wat criteria en voorwaarden aan vast, dus verwacht niet dat dit binnenkort de norm zal worden in Nederland.
Maar binnen een paar decennia? Dan is de kans wel groot dat je met Bitcoin zonder probleem een huis zal kunnen aankopen doorheen het land.