Huis

Je woning isoleren in deze 5 stappen

0

Je wil je woning gaan verduurzamen en daar hoort natuurlijk het isoleren van je woning bij. Om goed je woning te isoleren moet volg je de 5 stappen in deze blog.

Een woning isoleren vergt vaak toch wel flink wat werk. Je moet bijvoorbeeld een EPB-verslaggever inschakelen, je moet weten waar je moet beginnen en je wil natuurlijk in aanmerking komen voor subsidies. Het uitzoeken van tevoren kost dus tijd, en daarom hebben wij hier een stappenplan gemaakt die je gaat helpen bij het isoleren van je woning.

Stap 1: Isolatie & gereedschappen

Je staat op het punt om te beginnen. Nu moet je natuurlijk weten wat voor isolatiemateriaal jij nodig hebt. Afhankelijk van welke onderdelen in je huis je gaat isoleren heb je andere isolatie nodig. Zo heb je voor het dak vaak ander soort isolatie nodig dan in de muren. Ook voor de vloer zal je vaak kiezen voor isolatie dat ook geluiddempend werkt.

Naast de isolatiematerialen heb je bij een woning isoleren ook gereedschappen nodig. Gelukkig zijn dit er vaak niet heel veel waardoor je de kosten laag kan houden. Denk hierbij aan een duimstok, rolmaat, stanleymes, oude zaag, schaar, nietmachine, spijkerpistool en/of boormachine.

Stap 2: Krijg ik subsidies?

Voordat je jouw hele woning gaat strippen en je bakken met geld gaat uitgeven, kijk je of je subsidies ontvangt. Aan het krijgen van subsidies voor verduurzaming en je woning isoleren zitten regels aan verbonden. Zo krijg je dit enkel wanneer je meerdere onderdelen aanpakt. Ook moet je het kunnen aantonen en bewijzen en moet jij je energielabel opnieuw laten keuren. Maar de subsidies kunnen flink oplopen, dus heel slim om het uit te zoeken voor je van start gaat.

Stap 3: Norm voor Isolatiemateriaal

Eén van de eisen voor het krijgen van je subsidie is het gebruiken van de juiste isolatiematerialen. Je wil natuurlijk dat het voor de lange termijn ook echt wat oplevert. Daarmee bedoelen we dat je het wil zien op de afschriften van je energiekosten. Het gebruik van gecertificeerde en goede isolatiematerialen is daarom een must. Zorg er dus voor dat je kijkt of jouw isolatiematerialen wel voldoen aan de normen en eisen.

Stap 4: Je hele woning isoleren

Je denkt nu, ik ga dit jaar het plafond doen en dan volgend jaar de vloer en dan het jaar daarop misschien wel het dak. Helaas werkt het niet zo met het isoleren van je woning. Het is veel slimmer om gelijk je hele woning te isoleren. Dit omdat je dan dus meer aanspraak maakt op subsidies, maar ook omdat je door één probleem te verhelpen het volgende probleem verergert. Je kamer tochtdicht maken in de ene ruimte zorgt voor meer zuiging in een andere ruimte. Hierdoor blijft het probleem helaas bestaan.

Stap 5: Een EPB-verslaggever inschakelen

Heb jij je hele woning onder handen genomen, dan is het tijd voor de laatste stap en dat is het inschakelen van een EPB-verslaggever. Deze zal jouw werkzaamheden controleren en zien of alles voldoet aan de standaarden en de eisen. Hierna kan je pas echt aanspraak maken op subsidies van de overheid. Benieuwd naar meer over deze subsidies voor het isoleren van je woning? Kijk dan hier.

Je huis opleuken met LED-verlichting: 5 ideeën

Previous article

BENG: wat is het en wat zijn de eisen?

Next article