GeldHuis

Duurzamer wonen doe je zo – 6 gouden tips! 

0

Allemaal zijn we wel bezig met duurzaamheid. Sommigen pakken het groter aan dan anderen. De meesten houden zich hier op hun eigen manier mee bezig. Want we willen immers allemaal onze aarde goed doorgeven. Duurzaamheid zie je overal: op het werk, op de weg met al die elektrische auto’s… dus waarom niet ook bij jou thuis? Dan help jij ook een handje om het milieu gezond te houden en te maken. Waarschijnlijk doe je dat al wel. Wij hebben tips voor je hoe je op een eenvoudige manier je steentje bijdraagt. Want je hoeft er echt niet voor op je tenen te lopen. Het moet wel een beetje leuk blijven, en dat doet het ook!

Oud is goud!

Wat heb je al in huis? Nieuwe spullen kopen is leuk, maar niet altijd nodig. Boodschappentas stuk? Kijk eerst wat je nog hebt. Mok kapot gevallen? Wacht even met een nieuwe kopen. Je hebt vaak meer dan je denkt. Misschien heb je ooit wel wat gekregen van bijvoorbeeld een oude werkgever of relatie in het werkveld. Bedrijven laten vaak spullen als een katoenen tas bedrukken om reclame te maken, die jij perfect als boodschappentas kunt gebruiken, in plaats van elke keer een plastic tasje te kopen.

Minder gadgets, minder plastic

Hetzelfde geldt voor opladers, powerbanks en dergelijke. Je kunt erop wachten dat je oplader of powerbank het ooit begeeft. Kijk dan of je er niet nog eentje hebt. Want ook gadgets bedrukken is iets wat bedrijven graag doen om weg te geven. En ja, natuurlijk is het leuk om zo nu en dan eens goed te shoppen en dat moet ook kunnen. Maar af en toe op deze manier te werk gaan, helpt al een hoop en geeft jou ook een beter gevoel én een beter gevulde portemonnee! Doet iedereen dit zo, dan is er minder productie nodig, minder verpakkingen en wordt er dus minder plastic verbruikt en Co2 uitgestoten. Goed bezig!

Besparen op energie

Een van de eerste dingen waar je bij duurzaam leven waarschijnlijk al aan dacht: energie besparen. En ook dat kan eenvoudig, zonder op je tenen te lopen. Stel bij de meest energie slurpende apparaten een tijdklok in. Dan hoef je er zelf niet aan te denken ze uit te zetten. Schakel je apparaten daarnaast helemaal uit in plaats van ze op stand-by te zetten. Kleine moeite, groot effect. Zet ook de wasmachine en vaatwasser niet ’s nachts aan. Waanneer die klaar zijn, staan ze nog uren onnodig aan en dat is zonde!

Maak er een gewoonte van

Maak er daarnaast een gewoonte van de verwarming ’s avonds uit te zetten. Eerst is dat lastig te onthouden, maar het wordt vanzelf een gewoonte. Stel bijvoorbeeld in de eerste weken op je telefoon een alarm in dat jou hieraan herinnert. Dit alles scheelt jou enorm veel kosten! Je kunt er ook voor zorgen dat je überhaupt niet veel hoeft te stoken, door middel van tochtstrippen en betere isolatie in huis.

Groen, groener, groenst

Groen moet je doen! In en rond het huis kun je een heleboel groen neerzetten, want ook dat helpt! Planten binnenshuis zuiveren de lucht en zijn ook nog eens hip. Deze worden veel ingezet in combinatie met grijstinten en een industriële uitstraling. Die twee gaan mooi samen. Daarnaast kan groen op het dak het huis prima isoleren. En een boom in de tuin helpt om duurzamer te leven, vooral in de zomer. Op de warme dagen houdt een boom veel warmte tegen, waardoor de airco overbodig wordt!

Afval scheiden en reduceren

Ook een groene manier van leven is natuurlijk afval scheiden. En uiteraard reduceren. Dat kan al door de eerdergenoemde manier van kijken wat je al in huis hebt aan producten in plaats van nieuwe te kopen. En afval scheiden, dat kennen we inmiddels wel. Kijk goed wat gerecycled kan worden en wat niet. Overigens helpt het ook om gerecyclede producten aan te schaffen, mocht je toch echt iets nieuws nodig hebben. Die zijn vaak bijna niet meer te onderscheiden van nieuwe!

Housewarming met nieuwe buren? Zo maak je het minder ongemakkelijk

Previous article

Hoe maak je je dak groener?

Next article