Huis

Hoe maak je je dak groener?

0

Heb je interesse in het duurzamer maken van je woning, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Er zijn tal van manieren om duurzamer te gaan wonen en leven, en zo niet alleen het milieu te sparen, maar zelf op de lange termijn ook goedkoper uit te zijn. Een goede plek om te starten is op het hoogste plekje van je woning: het dak.

Duurzaamheid: wat kun je zelf doen?

Als je hoort hoeveel vervuilende stoffen grote bedrijven wereldwijd uitstoten, kan de moed je bijna in de schoenen zakken. Als zij op zulke grote schaal vervuilen, heeft het dan wel nut als jij duurzamer gaat leven? Is het geen heel klein druppeltje op een enorme gloeiende plaat?

Deels is dat natuurlijk waar. Bedenk je echter dat je niet de enige persoon bent die op deze aarde woont. Alleen jouw inbreng zal wellicht niet zo veel veranderen, maar als nog een miljoen mensen dezelfde keuze maken, komen we al een heel eind. Een miljoen, dat is slechts 1 op de 17 inwoners van Nederland, een behoorlijk klein landje wereldwijd gezien. De kans is best aanwezig dat veel meer mensen duurzamer gaan proberen te leven, een miljard, of misschien nog wel meer. Al die mensen bij elkaar, ja, die kunnen een behoorlijke bijdrage leveren!

Op welke gebieden je duurzamer gaat leven, kun je het beste zelf bepalen. Wat voor de ene persoon een kleine verandering is, bijvoorbeeld voortaan op de fiets naar het werk, kan voor de andere een behoorlijk obstakel zijn. Kijk dus goed naar de mogelijkheden die jij hebt, en die je ook langdurig vol kunt houden. Voor veel mensen is het verduurzamen van de eigen woning een eerste stap.

Een duurzaam dak

Een goede manier om je woning duurzamer te maken, is door te beginnen bij het dak. Zeker als je een plat dak hebt is hier veel winst te behalen. Dat begint al bij het soort dakbedekking dat je kiest. De meeste huizen zijn nog voorzien van bitumen, een beproefd materiaal dat ongeveer 25 jaar meegaat. Wil je je huis verduurzamen dan is het aan te raden deze dakbedekking, wanneer hij gebreken gaat vertonen, te vervangen door EPDM folie. Niet alleen gaat dit veel langer mee (tot wel 50 jaar) en is het daarmee al duurzamer, het is na verwijdering ook nog eens volledig recyclebaar. Met een EPDM pakket kun je deze duurzame dakbedekking zelf aanbrengen, maar natuurlijk kun je ook een expert inschakelen.

Zijn er nog meer manieren om je dak duurzamer te maken? Zeker! Denk bijvoorbeeld eens aan het plaatsen van zonnepanelen, of leg een groen dak aan. Dit scheelt ook nog eens veel warmte in de zomer, zodat je minder stroom hoeft te gebruiken om de bovenste verdieping te koelen.

 

Duurzamer wonen doe je zo – 6 gouden tips! 

Previous article

Duurzamer wonen doe je zo – 6 gouden tips! 

Next article