Huis

Onhandig? Laat deze eigenschap je niet financieel opbreken!

0

Laat jij wel eens een bord vallen wanneer je de vaatwasser uitruimt, knikker je zo een vaas met bloemen van de tafel, of erger nog: een glas rode wijn op het tapijt? Tja, dan kunnen we rustig stellen dat je best een beetje onhandig bent. En daar kun je op zich niet zoveel aan doen. Maar je kunt er wél voor zorgen dat die eigenschap je niet financieel opbreekt. In dit artikel vertellen wij hoe!

Financieel aansprakelijk

Zolang je je eigen spullen beschadigt, zijn de gevolgen natuurlijk nog niet zo erg. De enige die de troep moet opruimen, of de spullen moet vervangen, ben jij zelf. Maar wanneer je dit doet bij vrienden, familie of kennissen thuis is het een stuk vervelender. Ze kunnen je in het ergste geval aansprakelijk stellen voor de schade die zij hebben geleden door jouw onhandigheid. En dan moet jij er dus financieel voor opdraaien.

Behalve wanneer je zo slim bent geweest om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Want die biedt namelijk dekking voor deze schade. En je verzekeraar zoekt bovendien ook nog voor je uit of je wel echt wettelijk aansprakelijk gehouden kunt worden voor de schade. Als je wel echt ‘aantoonbaar verwijtbaar’ hebt gehandeld en daar schade door is ontstaan, dan zal de hoogte van de schade worden vastgesteld door een expert en wordt daar een vergoeding voor uitgekeerd. Ideaal!

Niet verplicht, wel verstandig

Er wordt soms nog wel eens gedacht dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering verplicht is in Nederland. Maar dat is níet zo. Dat dit misverstand bestaat is overigens niet zo gek, want de Wettelijke Aansprakelijkheid-verzekering is namelijk wél verplicht. Maar die heeft betrekking op schade aan en door motorrijtuigen, zoals auto’s en campers. Wel is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten – zeker als je onhandig bent. Want je kunt je voor een paar euro per maand indekken voor een hoop ellende.

Hoeveel je precies betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering, hangt er onder andere van af of je kiest voor een eigen risico. Maar natuurlijk ook voor de hoogte van het bedrag aan schade dat je verzekerd wilt hebben en of je de verzekering alleen voor jezelf afsluit, of voor het hele gezin. Je kunt de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken via de website van Diks.nl. Die houden daarbij niet alleen rekening met de hoogte van de maandelijkse premie, maar ook met de afzonderlijke voorwaarden van de verschillende verzekeraars.

Tip: verzeker je voor 1,25 miljoen euro

De Consumentenbond raadt bijvoorbeeld ook aan om je te verzekeren voor een bedrag van minimaal 1,25 miljoen euro. Dit omdat de premie – van ongeveer 50 euro per jaar – die je betaalt relatief laag is. En mocht je geen verzekering hebben, maar wel wettelijk aansprakelijk zijn voor de schade bij een ander, dan ben je onderaan de streep mogelijk veel duurder uit. Hetzelfde geldt als je voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen. Dan betaal je wel braaf je premies, maar helpt de schadedekking je misschien nog niet helemaal uit de brand.

Kortom: niet beknibbelen op het verzekerde bedrag. Dan houd je misschien uiteindelijk juist een leuk zakcentje over dat je weer in de verbouwing van je huis kunt steken! 

Deze hotels zijn net als thuis – huiselijke hotels

Previous article

Dit zijn de duurste huizen ter wereld

Next article