Huis

NEN2580 meting aanvragen? Dit zijn de voordelen!

NEN2580 meting aanvragen
0

Waarschijnlijk ben je de term ‘NEN norm’ wel eens tegen gekomen en waarschijnlijk heb je er (als je er niet professioneel mee bezig bent) overheen gelezen zonder te weten wat het precies inhoudt. Toch behelzen deze normen een groot aantal onderwerpen en zijn het dingen waar je in Nederland dagelijks mee te maken hebt. Hieronder lees je meer over de NEN en specifieker: over de NEN 2580, een norm waar veel mensen mee te maken krijgen. Wat is dit en wat heb jij aan een NEN2580 meting?

Wat is een NEN norm?

NEN is de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. NEN normen zijn goede, breed gedragen afspraken over bepaalde producten, diensten en werkwijzen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over brandveiligheid of de veiligheid van speelgoed, maar ook afspraken over cybersecurity duurzame energie. Momenteel beheert de NEN zo’n 34.000 normen.

Wat is een NEN 2580 meting?

De NEN 2580 norm omvat meetinstructies die voorkomen dat er misverstanden ontstaan over gebruiksoppervlak. In het geval van een woning weet je na een NEN 2580 meting precies wat het oppervlak is van elke ruimte in elke woonlaag en dit kun je vervolgens gebruiken voor een aantal verschillende dingen, waar verderop in dit artikel dieper op in wordt gegaan. Want wat gebeurt er nadat je een NEN 2580 meting hebt aangevraagd? Er komt dan een professionele inmeter die op de betreffende locatie metingen uitvoert. Deze metingen verwerkt hij of zij in een rapportage; het NEN 2580 rapport. Aan dit rapport voegt de inmeter ook bouwkundige plattegronden toe en dit alles wordt je na afloop van de meting aangeboden.

Wat heb je aan een NEN 2580 meting?

Zoals gezegd bestaat NEN 2580 meetrapport uit de resultaten van gestandaardiseerde metingen die een professionele inmeter heeft verricht op locatie. Maar wat heb je er precies aan? Wat zijn de voordelen van zo’n rapport?

Allereerst is het handig bij een taxatie. Tijdens een taxatie wordt namelijk de waarde van een pand bepaald en hierbij is het vaststellen van het aantal bruikbare vierkante meters een belangrijke pijler. Een taxateur kan dus veel accurater de waarde van een pand bepalen als hij toegang heeft tot het NEN 2580 meetrapport dat bij dat pand hoort. Dit zorgt voor een meer waarheidsgetrouwe taxatie en eventuele verkoopprijs.

Ook is het rapport te gebruiken bij het bepalen van een huurprijs, zowel bij het vaststellen als het herberekenen. Heb je bijvoorbeeld een pand dat je onderverdeeld in verschillende appartementen en wil je weten uit hoeveel vierkante meter elk appartement bestaat? Dit kan met een NEN 2580 meting. Op deze manier zorg je ervoor dat je de huurprijs kunt baseren op een accuraat aantal vierkante meters en voorkom je misstanden bij (toekomstige) huurders.

Natuurlijk zou je ook zelf een poging kunnen wagen, maar hoe preciezer de metingen zijn verricht, des te meer je er aan hebt. Laat het daarom doen door een professionele inmeter, die achteraf alles overzichtelijk weergeeft in een professioneel rapport. Het bespaart je niet alleen een hoop moeite, maar ook een hoop tijd. Waar je zelf dagen de tijd nodig hebt voor onzekere metingen, doet een ervaren inmeter zoiets veel efficiënter in minder tijd. Zo ben je dus ook altijd verzekerd van correcte metingen. Overtuigd van de voordelen? Lees dan verder over de prijzen van een NEN2580 meting.

Zo maak je jouw vloertegels het beste schoon

Previous article

Ledstrips zijn ideaal voor trapverlichting!

Next article