Huis

Groene energie voor thuis: zo begin je

0

De laatste jaren ligt er steeds meer nadruk op duurzaamheid en een groen leven. Gelukkig maar, want als milieuvervuiling op dit tempo doorgaat dan houdt de aarde zoals wij haar kennen niet lang kennen geen stand. Tijd voor verandering, dus. Als je overweegt thuis gebruik te maken van groene energie of deze zelf op te wekken (bijvoorbeeld via een zonnepaneel). Wil jij hier ook mee beginnen? We hebben een aantal tips voor je verzameld.

Zonnepanelen 

De meest voor de hand liggende stap wanneer je thuis graag zelf groene energie op zou willen wekken is het gebruik maken van zonnepanelen. Hoewel dit een eenmalige investering is, heb je hier op lange termijn veel profijt van en zal het veel energiekosten besparen. Om te kijken of jouw dak ook in aanmerking zou kunnen komen voor zonnepanelen, kun je de zonnepanelen dakscan doen. Hoewel er geen subsidie meer is voor zonnepanelen, zijn er wel een heleboel andere financiële voordelen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker maken.

Een coöperatie steunen

 Als je zou willen investeren in duurzame energie maar dat ook meer op afstand zou willen doen, kun je in de buurt kijken of er een duurzaam energieproject is wat je zou kunnen steunen. Samen met buurtbewoners zouden jullie bijvoorbeeld kunnen kijken of jullie als collectief kunnen investeren in een groene energiebron waar jullie vervolgens als hele buurt profijt van kunnen hebben. Investeren in groene projecten kan zich op lange termijn ook uitbetalen. 

Warmtepomp

Een andere manier om groene energie te gebruiken is het gebruik van een warmtepomp. Hiermee vermijd je namelijk het gebruik van aardgas, wat best een grote ecologische voetafdruk heeft. Je hoeft dan echter alleen nog een keuze maken voor welk type warmtepomp je gaat. Kies je bijvoorbeeld voor de volledig elektrische warmtepomp, dan zorgt deze voor verwarming van je huis, maar ook voor warm water in de badkamer en keuken. Als je dan besluit om te koken op een elektrische kookplaat in plaats van op gas, maak je helemaal geen gebruik meer van aardgas. Extra groen, dus! De combinatie van al deze aardgas-vervangende facetten samen wordt ook all-electric, of combi, of volledig genoemd.

Een tijdloze badkamer? Dit zijn goede tips 

Previous article

Met LED downlights haal je letterlijk het licht in huis. Alles wat jij hierover moet weten

Next article