Huis

Dit moet je weten over isolatie in je huis 

0

Volgens experts zijn verwarming en koeling goed voor 50 tot 70 procent van het totale energieverbruik van een gemiddeld huis. Het bedrag wat je aan de leverancier van energie moet betalen bestaat dus ook voor een groot gedeelte uit dit bedrag. Daarom kan een goedkopere energieleverancier kiezen via Easyswitch een goed idee zijn. Slechte isolatie kan grote luchtlekkage veroorzaken, waardoor je huis minder comfortabel is en maandelijks onnodig geld het raam uit gooit. Goede isolatie in huis kan je geld besparen, wat je ook kunt doen via deze energievergelijker, en tegelijkertijd een comfortabele, gezonde en energiezuinige leefomgeving creëren voor je en je gezin. In dit artikel kun je meer lezen over isolatie in je huis. 

 

Wat zijn de voordelen van kwaliteitsisolatie? 

Als je huis een hoogwaardige dakbedekking en gevelbeplating heeft, maar niet goed geïsoleerd is, zal je woning enigszins worden beschermd tegen het weer en de elementen van buitenaf, maar het zal niet zo comfortabel mogelijk zijn. Warmte stroomt van nature van warmere gebieden naar koelere gebieden. Isolatie helpt deze luchtstroom door muren, plafonds, daken en andere oppervlakken van het huis te weerstaan. Het voorkomt dat de warmte in de winter het huis verlaat en in de zomer het huis binnenkomt, en fungeert als een beschermende barrière tussen jou en de buitenomstandigheden.

Wat is het beste type isolatie?

Experts adviseren over het algemeen luchtdichte, energiezuinige inblaasisolatie. Dit materiaal is veel kleiner en flexibeler dan opgerolde vulling, zodat het in kleinere ruimtes kan komen en scheuren en openingen effectiever kan opvullen. Het vult ook rond balken, pijpen en andere vreemd gevormde objecten. Het is vochtbestendig, wat de groei van schimmel en meeldauw helpt voorkomen. Desondanks hoeft dit niet altijd het beste type isolatie te zijn, dit hangt namelijk echt van de situatie af. Vraag daarom advies van specialisten.

Welke factoren beïnvloeden je isolatiebehoefte?

De locatie en klimaat bepalen mede hoeveel en wat voor soort isolatie je nodig hebt in je huis. Let bij de aanschaf van isolatiemateriaal wel sowieso op de R-waarde. Dit is de thermische weerstand, oftewel de weerstand tegen warmtestroom, die een isolator heeft. Hoe groter deze waarde, hoe effectiever de isolatie van het materiaal zal zijn in je huis. Bij het bepalen van de R-waarde wordt rekening gehouden met dikte, materiaalsoort en dichtheid. Zoek naar isolatie met een hoge R-waarde om je woning in Nederland goed te isoleren.

Wat is het belangrijkste deel van je huis om te isoleren?

De belangrijkste plek in je huis voor hoogwaardige isolatie is de zolder. Warme lucht stijgt op, dus in de winter, als je warmte door je huis laat pompen, kan veel van die lucht via het dak via de zolder ontsnappen. In de zomer daarentegen kan warmte via het dak en de zolder je woning binnensijpelen. Hierdoor kun je het onaangenaam warm krijgen, waardoor je in de verleiding komt om de airconditioner harder te zetten. Naast het besparen van geld en energie, kan het upgraden naar goede isolatie op je zolder helpen beschermen tegen het binnendringen van vocht. Dit helpt schimmel, geur en rot te voorkomen.

Is internet vaak hetzelfde of kan je beter vergelijken?

Previous article

Een plantensoort die iedereen in zijn huis moet hebben staan

Next article