Huis

5 tips om energie te besparen in jouw woning

0

Je kan natuurlijk energieprijzen vergelijken tot je een ons weegt. Maar goedkoop energie krijgen gebeurt niet alleen tot aan de voordeur. Ook achter de voordeur is het belangrijk dat jij goed omgaat met de energie zodat je aan het eind van het jaar geen flinke eindrekening krijgt. Hoe je energie kunt bezuinigen in jouw woning, vertellen we je in deze blog. Lees jij mee?

Hoe meer energie jij bespaart, hoe minder je dus hoeft te betalen of hoe groter het bedrag is dat je terugkrijgt. Het is dus een win-winsituatie want het is ook nog eens goed voor het milieu en deaarde waarop we leven. Er wordt tenslotte minder CO2 uitgestoten. Maar hoe zorg je daar nou voor? Wij hebben de volgende tips voor jou:

  1. Zorg ervoor dat sluipverbruik geen kans heeft

Met sluipverbruik bedoelen we apparaten die stroom gebruiken zonder dat je ze gebruikt. Denk aan een televisie die op stand-by staat. Hierdoor kan het soms tot wel 75% van de energie weglekken, blijkt uit een Amerikaanse studie. Zonde dus! Je kan sommige apparaten checken door te kijken of er geen lampjes meer branden. Maar ook een mobiele oplader die in het stopcontact zit, kan hiervoor zorgen. Dus stekkers uit het stopcontact is ook een goede manier. Je zou ook een stekkerdoos met schakelaar kunnen gebruiken. Is de schakelaar uit, dan heeft geen enkel apparaat nog stroom.

  1. Stap over op spaar- of LED-lampen

Spaarlampen geven 85% minder energie af dan gewone lampen en gaan ook nog eens gemiddeld 8 jaar mee. Een duurzame oplossing voor gloeilampen of halogeenlampen. Een andere duurzame oplossing zijn LED-lampen. Deze zijn in de aanschaf wel duurder, maar je verdient ze ook gemakkelijk weer terug. Mede doordat ze ook 85% zuiniger zijn en ook nog eens 9 keer langer mee gaan.

  1. Stap over op energiezuinige apparaten

Veel huishoudelijke apparaten zijn in de afgelopen jaren duurzamer geworden, sommige hebben zelfs A++++ tegenwoordig. Maar dat is 1 maart weer opgeschort. Want A+ is de nieuwe standaard. Veel oudere apparaten hebben daardoor een energielabel Z. Vervangen voor goede nieuwe energiezuinige apparaten is dan dus wel degelijk een duurzame oplossing. Zeker wanneer je besluit om de oude apparaten goed te laten recyclen.

  1. Isoleer je woning

Energie die je niet kwijtraakt, hoef je ook niet opnieuw te stoken. Dat is het idee van wanneer je jouw woning isoleert. Denk aan het isoleren van het dak, de spouwmuren en de vloer. Hier raak je al snel warmte kwijt en dat is zonde. Want hierdoor moet je meer energie verbruiken om te gaan stoken. Meer warmte binnen en de kou buiten, dat bespaart je een hoop stookkosten.

  1. Zorg ervoor dat je minder water verbruikt

Door te besparen op water, bijvoorbeeld wanneer je doucht, kun je een hoop geld besparen. Water is niet direct het meest dure, maar water opwarmen wel. Daarnaast moet water schoongemaakt worden en moet het naar jouw woning gebracht worden. Doe daarom pas een wasje als de trommel vol zit en investeer in een waterbesparende douchekop.

Hoe kun je je energieneutrale huis slim ontwerpen? 

Previous article

Welke vorm eettafel kan je het beste kiezen?

Next article