Huis

Wat is het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering?

0

Opstal- en inboedelverzekeringen vallen allebei onder het kopje: woonverzekering. En een woning, dat is je heel wat waard. Je woont er, je leeft er en tegenwoordig werk je er ook nog veel vaker. En juist daarom is het belangrijk dat je woning en alles wat daarbij hoort goed is verzekerd. Voor als het wel een keer een beetje misgaat. Het verschil tussen deze twee woonverzekeringen vertellen we jou in deze blog.

Laten we eens even naar de eerste verzekering gaan kijken. Een inboedelverzekering dekt – je raadt het al – je inboedel. Hierbij kun je denken aan schade, verlies en diefstal. Schade aan je gordijnen, een parketvloer die door lekkage bol komt te staan of een diefstal waarbij sieraden en dure apparatuur wordt ongevraagd meegenomen. Kort samengevat gaat het dus in de meeste gevallen om, brandschade, stormschade maar ook inbraak- of waterschade. Het gaat dus om de spullen die ín je woning staan.

De opstalverzekering

Dat brengt ons naar de tweede verzekering. De opstalverzekering. Deze wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en dat is ook niet gek. Want deze verzekering zorgt ervoor dat alles wordt gedekt met betrekken tot alles wat in en áán het huis zit. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, het toilet maar ook leidingen en verwarming. Ook dit komt door schade. Maar belangrijk punt is wel dat sommige extreme situaties niet ervoor zorgt dat je geld krijgt uitgekeerd. Denk aan aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen. Maar verder… schade door brand, water en storm worden wel uitgekeerd.

Wat verzekert welke?

Bijvoorbeeld: je bel zit aan je woning vast, deze krijg je in geval van schade vergoed. Een alarminstallatie zit ook in je woning en wordt dus vergoed vanuit je opstalverzekering. Terwijl een losse bel of alarminstallatie juist vanuit de inboedel wordt verzekerd. Behang? Opstalverzekering. Maar gordijnen juist weer inboedel. Losse huishoudelijke apparaten, denk aan een vaatwasmachine of een stoomijzer. 100% inboedelverzekering. Zonnepanelen op het dak? Je raadt het al: opstalverzekering. Draagbare zonnepanelen… inboedelverzekering.

Maar zo zwart/wit is het zeker niet altijd. Zo kan het namelijk zijn dat er schade aan je laminaat komt. Zit het los in je woning? Dan zou het inboedel moeten zijn, maar zodra het is vastgelijmd komt het onder je opstalverzekering terecht. Hierdoor kan het soms gebeuren dat verzekeringen lastig gaan doen. De oplossing is natuurlijk om beide verzekeringen af te sluiten. Zeker wanneer je alles onder één en dezelfde verzekering laat schalen. Want dan is het vaak makkelijker op te lossen. Een verzekeringsmaatschappij die met je mee denkt is dan vaak ook wel prettig. Maar voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Bijvoorbeeld door brand te voorkomen in je woning.

Heb je allebei de verzekeringen nodig?

In veel gevallen is de grens tussen de verzekeringen dus wel duidelijk, maar niet altijd. Daarom is het raadzaam om beide verzekeringen af te sluiten als je huiseigenaar bent. Wanneer je een huis huurt ben je voor veel schade beschermd door de verhuurder. Maar toch kan het raadzaam zijn om dit goed uit te zoeken. In veel gevallen is een opstalverzekering verplicht als je een eigen huis koopt. En daarom geldt voor elke verzekering: als je er geen één hebt kan het nog weleens een dure grap worden als er wel schade aan je woning komt.

Aanhanger kopen: 5 dingen waar op je moet letten!

Previous article

5 Tips voor de ultieme gaming kamer

Next article