Huis

Is jouw huis veilig? Richtlijnen voor balustrades

balustrade
0

Je hebt verschillende plekken in huis waar je een balustrades kunt of moet plaatsen. Daarbij zijn er nog verschillende regels tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Heel wat informatie dus. We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

Balustrade aan een balkon of vide

Dit is een hekwerk dat recht gemonteerd is. Voor bestaande bouw en nieuwbouw is de richtlijn verschillend.

Bestaande bouw:

Ligt de vloer van een balkon of vide hoger dan 1,5 meter boven de vloer beneden? Dan moet er een balustrade geplaatst worden. De hoogte van de balustrade moet minimaal 90 cm zijn. Vanaf de vloer van het balkon of de vide gemeten.

Nieuwbouw:

Ligt de vloer van een balkon of vide hoger dan 1 meter boven de vloer beneden? Dan moet er een balustrade geplaatst worden met een hoogte van minimaal 100 cm. Ligt het balkon of de vide hoger dan 13 meter dan moet de balustrade minimaal 120 cm hoog zijn.

Let op als je een balustrade kiest met horizontale liggers dan is deze overklauterbaar. De regelgeving hiervoor is dat de balustrade geen opstapmogelijkheid mag hebben tussen de 20 en 70 cm boven de vloer van de vide of het balkon.

Balustrade aan een trap

Een balustrade aan een trap wordt vaak een balusterleuning genoemd. Dit is een leuning aan de gang kant van de trap. Deze wordt op de zijkant van de trap gemonteerd en heeft vaak trapspijlen. Kijk eens op Houtcompleet als je op zoek bent naar een nieuwe balustrade en/of trap.

Bestaande bouw:

Een balusterleuning is verplicht als de trap hoger is dan 1,5 meter. De hoogte van de balustrade moet minimaal 60 cm zijn. Dit moet gemeten worden vanaf de voorkant van een tredevlak.

Nieuwbouw: 

Bij nieuwbouw is een balusterleuning verplicht als de trap hoger is dan 1 meter. De hoogte van de balustrade moet dan minimaal 85 cm zijn. Ook hier moet gemeten worden vanaf de vloerkant van het tredevlak.

Let op als je een balustrade kiest met horizontale liggers dan is deze overklauterbaar. De regelgeving hiervoor is dat de balustrade geen opstapmogelijkheid mag hebben tussen de 20 en 70 cm boven het tredevlak.

Afstand tussen trapspijlen/balusters

Als je kiest voor een balustrade met verticale trapspijlen dan mag de afstand tussen de trapspijlen niet groter zijn dan 10 cm. Dit geldt voor alle balustrades en zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw.

De verschillende kwaliteiten van underlayment

Previous article

Zo vind je de beste bouwaandelen

Next article