Huis

Een bouwpakket voor een huis uit Duitsland

0

Sinds het Bauhaus, de beroemde opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten, wordt geavanceerde architectuur makkelijk gekoppeld aan Duitsland. Bauhaus vestigde zich van 1919 tot en met 1932 in Weimar, Dessau en Berlijn. De opleiding staat bekend om de kunststromingen modernisme, De Stijl, constructivisme en functionalisme. Het Bauhaus is binnen de kunstwereld extreem geroemd om hun aparte en bijzondere architectuur. Niet gek is het dan dat bij bouwpakketten om zelf een huis te bouwen, de populairste bouwpakketten uit Duitsland komen. Dus mocht je plannen hebben om zelf aan de slag te gaan met een bouwpakket: dan moet je zeker dit artikel lezen om te weten hoe je dat het best doet.

Actieve bouwers kunnen vaak bij een bouwpakket-bedrijf kiezen uit verschillende stijlen, en vaak kun je een bouwpakket helemaal aanpassen op je eigen wensen. Mocht je bouwpakketten nou ontzettend cool vinden, maar twee linkerhanden bezitten, dan is er ook nog een mogelijkheid om de bouwpakketten te laten installeren.

Eerst even oefenen

Denk je dat je er klaar voor bent om je eerste huis te gaan bouwen? Fijn dat je zo enthousiast bent! Over het algemeen in het bouwproces van een huis best zwaar. Zeker dat van je eigen huis. Je wil natuurlijk dat alles perfect loopt en dat er niets mis gaat of verkeerd geïnstalleerd wordt. Misschien is het daarom verstandig om eerst even te oefenen met een klein tuinhuisje of iets dergelijks. Deze bouwpakketten werken precies hetzelfde als voor een normaal huis, alleen voor jou is het een generale repetitie. Bevalt het je goed en heb je nu nog meer zin om je eigen huis te bouwen? Prima, ga lekker aan de slag! Maar valt het je toch tegen en valt het zwaarder dan verwacht? Dan is het misschien een beter idee om jouw droomhuis te laten bouwen.

Hoe pak je het aan

Je wil graag je eigen huis bouwen. Hoe pak je dat aan? Waar vind je zo’n bouwpakket? Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, die vind je gewoon online. Bijvoorbeeld bij Blokhutwereld, waar je heel makkelijk tuinhuizen, tuinkantoren en houten chalets als bouwpakket kunt bestellen. Ook finhome zelfbouw laat je huizen zelf bouwen, van “Van tinyhouse tot droompaleis, van voorbeeldwoning tot uw eigen ontwerp, van verandawoning tot hotel-restaurant.” Je kan zelf kiezen of je een standaard woning wil. Dan kan je nog kiezen uit verschillende standaard ontwerpen. Je kan ook je eigen huis ontwerpen. Niet alles kan natuurlijk, dus er werkt ook een professionele architect mee aan het huis. Op deze manier kan je op een goede manier je eigen droomhuis ontwerpen en zorgt het bedrijf voor de bouwpakketten.

Zelf bouwen/laten bouwen

Vervolgens kies je voor ‘zelf bouwen’ of ‘laten bouwen’. Waarbij de kosten voor het laten bouwen natuurlijk wat verder oplopen, maar de klus waarschijnlijk wel sneller en technisch goed uitgevoerd wordt. Hoe cool en avontuurlijk het ook klinkt om zelf een huis te bouwen, houdt er rekening mee dat dit normaal gedaan wordt door (meerdere) mensen voor wie dit een fulltimebaan is. Vaak valt het in het proces toch tegen hoeveel tijd en geld er in het bouwen van een huis zit. Met deze bouwpakketten weet je wel precies hoeveel je hebt, wat het gaat kosten en alle materialen zitten er in een keer in.

Heb je zelf al ervaring in de bouw of wil je dit project gewoon heel graag zelf aanpakken dan kan dat natuurlijk altijd. Je kiest voor ‘Zelf bouwen’ en de bouwpakketten worden bij jou op de kavel afgeleverd. Dan is het tijd om aan de slag te gaan. De bouwpakketten worden afgeleverd op de plek waar het huis komt. Volg precies de handleiding van elk pakket en je zal geen fouten maken. Misschien is het toch handig om sommige onderdelen wel uit handen te geven, zoals bijvoorbeeld de isolatie van het huis of elektriciteit. Dat zijn vaak technische onderdelen die het bouwen van een huis moeilijk maken. Als je zeker wilt weten dat het goed gebeurt, huur dan iemand in.

Prefab huizen

Het klinkt wel leuk een bouwpakket voor je eigen huis, maar is het wel net zo stevig en veilig als een huis dat wordt gebouwd door professionals? Het lijkt misschien wat eng om in een huis te gaan wonen dat uit bouwpakketten bestaat. Toch zijn deze huizen verre weg van simpele blokkendozen. Dat komt omdat het materiaal dikwijls prefab is gemaakt. Prefabricage is een proces in de bouw waarbij materialen van tevoren in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt, waarna deze naar de bouwplaats worden getransporteerd en op die plaats verwerkt moeten worden in het bouwproces.

Deze manier van bouwen wordt als duurzaam gezien en wordt daarom ook steeds meer gebruikt in Nederland. De materialen die gebruikt worden zijn vaak hout en beton. Deze materialen versnellen het bouwproces in de uitvoerfase. Prefab vraagt meer tijd in de voorbereidingsfase omdat alles goed moet worden uitgemeten en uitgerekend. Tijdens de bouw zelf zou dus alles moeten kloppen en snel in elkaar gezet kunnen worden. Bouwpakketten werken precies zo. Alles is van tevoren bedacht en uitgemeten en op de bouwplaats zelf hoeft het alleen als een puzzel in elkaar gelegd te worden.

De kosten

Kosten variëren natuurlijk afhankelijk van de grootte van het huis wat je hebt gekocht. Daarnaast veranderen kosten ook wanneer je besluit zelf meer dingen aan te pakken of deze juist uit handen te geven. Je kunt wel rekening houden met dit plaatje: De bouwkosten van een gemiddeld huis zijn € 1.200 per m2. Dit is een huis met een gemiddeld afwerkingsniveau, gemiddeld materiaalgebruik en gemiddelde complexiteit van uitvoering. Let wel: dit gaat om het materiaalgebruik van het casco. Dit zegt nog niets over de aanwezigheid van een luxe keuken of iets dergelijks. Wanneer je echt voor een budget huis gaat, kan je uitgaan van € 1.000 per m2 en bij een zeer luxe uitgevoerde woning kan je rekenen met een bedrag van € 1.750 per m2.  De kosten komen ongeveer neer op €120.000 voor een normaal huis van 113 m2, casco opgebouwd. Aan jouw de vraag wat je graag in je bouwpakket wil en hoe je dit gaat aanpakken.

Websites zoals Marktplaats

Previous article

5 X tips voor een containerwoning

Next article