Huis

Badkamer verbouwen? Met deze tips wordt het een succes!

0

Een badkamer verbouwen is een grote klus die veel tijd, geld en moeite kost. Maar het resultaat kan ook heel mooi en waardevol zijn. Een nieuwe badkamer kan je huis meer comfort en uitstraling geven. Maar hoe pak je zo’n verbouwing aan? Waar moet je op letten? En hoe kun je besparen op de kosten? In deze blog geven we je 10 tips voor het verbouwen van een badkamer.

1. Bereid je goed voor op de verbouwing

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je begint met slopen en bouwen, moet je eerst weten wat je wilt en wat er mogelijk is. Maak een wensenlijstje van alles wat je in je nieuwe badkamer wilt hebben: welke stijl, kleuren, materialen, meubels en sanitair? Doe inspiratie op online of in een badkamer showroom. Maak ook een budget en een planning: hoeveel wil en kun je uitgeven aan de verbouwing? Hoe lang duurt de verbouwing? Wie gaat de werkzaamheden uitvoeren?

2. Maak een plattegrond van jouw nieuwe badkamer

Als je weet wat je wilt, kun je een ontwerp maken van je nieuwe badkamer. Dit kun je zelf doen of laten doen door een professional. Het belangrijkste is dat het ontwerp op schaal is en rekening houdt met de afmetingen, indeling en aansluitingen van de ruimte. Zo kun je zien of alles past en of er genoeg loop- en bewegingsruimte is.

3. Koop je materialen, meubels én sanitair voordat je begint

Niets is zo vervelend als tijdens de verbouwing erachter komen dat iets niet op voorraad is of niet past. Daarom is het slim om al je materialen, meubels en sanitair te kopen voordat je begint met de verbouwing. Zo voorkom je vertragingen en teleurstellingen. Vergelijk verschillende aanbieders en kies voor kwaliteit boven kwantiteit.

4. Controleer de oude leidingen en afvoeren

Een belangrijk onderdeel van elke badkamerverbouwing zijn de leidingen en afvoeren. Deze moeten goed werken om lekkages, verstoppingen en schimmel te voorkomen. Controleer daarom altijd de staat van de oude leidingen en afvoeren voordat je ze gaat vervangen of verleggen. Schakel indien nodig een loodgieter in om dit te doen.

5. Maak goede afspraken met monteurs

Als je niet alles zelf kunt of wilt doen, heb je waarschijnlijk hulp nodig van monteurs. Zij kunnen bijvoorbeeld het tegelwerk, het stucwerk, het elektrawerk of het installeren van het sanitair verzorgen. Maak goede afspraken met hen over wat ze gaan doen, wanneer ze dat gaan doen en hoeveel ze daarvoor vragen. Zet deze afspraken ook op papier om misverstanden te voorkomen.

6. Houd rekening met de prijs van plaatsing

Een groot deel van de kosten van een badkamerverbouwing zit hem in de plaatsing. Het plaatsen van bijvoorbeeld een douche, een wastafel of een toilet kan al snel honderden euro’s kosten4. Houd hier rekening mee als je budgetteert voor de verbouwing. Je kunt besparen op deze kosten door zelf dingen te plaatsen als dat mogelijk is of door offertes te vergelijken.

 

7. Goedkoop badkamer verbouwen?

Een badkamer verbouwen hoeft niet altijd duur te zijn. Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten zonder in te leveren op de kwaliteit. Bijvoorbeeld:

  • Kies voor een simpele en tijdloze stijl die niet snel verveelt of uit de mode raakt.
  • Gebruik tweedehands of restpartijen materialen, meubels of sanitair die nog in goede staat zijn.
  • Doe zoveel mogelijk zelf of vraag hulp aan vrienden of familie die handig zijn.
  • Vergelijk verschillende offertes en onderhandel over de prijs.

8. Zorg voor voldoende ventilatie en verlichting

Een goede ventilatie en verlichting zijn essentieel voor een comfortabele en gezonde badkamer. Ventilatie zorgt ervoor dat vocht en schimmel geen kans krijgen om zich te nestelen in je badkamer. Verlichting zorgt ervoor dat je goed kunt zien wat je doet en dat je badkamer sfeervol en ruimtelijk oogt. Zorg daarom voor voldoende natuurlijke en kunstmatige ventilatie en verlichting in je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een raam, een ventilator, een dakraam, spotjes, wandlampen of spiegelverlichting.

9. Maak je badkamer af met accessoires

Als je klaar bent met de verbouwing, kun je je badkamer afmaken met leuke accessoires die passen bij jouw stijl en smaak. Denk bijvoorbeeld aan een wasmand, handdoekhaken, zeepplankjes, plantjes, kaarsjes of schilderijtjes. Deze zorgen ervoor dat je badkamer ook echt kunt gebruiken en dat het gezellig en persoonlijk wordt.

10. Geniet van je nieuwe badkamer

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste: geniet van je nieuwe badkamer! Je hebt er hard voor gewerkt en veel geld aan uitgegeven. Nu is het tijd om te ontspannen en te genieten van het resultaat. Neem een lekker warme douche of een heerlijk bad. Bewonder hoe mooi alles eruitziet. Wees trots op wat je hebt bereikt!

BENG: wat is het en wat zijn de eisen?

Previous article

De ultieme gereedschapskist: de must-haves voor DIY-projecten

Next article